Radar · Mänskliga rättigheter

Nya spår efter offren för massaker i USA

En kyrka i lågor efter att ha stuckits i brand av de vita mobbar som attackerade Greenwood i Tulsa, Oklahoma, 1921.

Det är den värsta massakern på svarta i USA:s historia. Nu, nästan hundra år senare, har möjliga spår funnits efter några av de omkring 300 människor som mördades när vita mobbar gick till attack i Tulsa i Oklahoma 1921.

Kvarlevorna efter åtminstone två personer har hittats på olika platser vid en begravningsplats i staden, meddelar Oklahomas statsarkeolog Kary Stackelbeck. Kvarlevorna analyseras nu för att försöka fastställa om det rör sig om offer för massakern.

– Att vi kunnat hitta mänskliga kvarlevor som kan vara möjliga att spåra är helt klart ett framsteg, säger Stackelbeck enligt nyhetsbyrån AFP.

Myndigheterna i Tulsa beslutade 2018 att försöka hitta och identifiera offren i ett försök att gå till botten med ett av de värsta uttrycken för USA:s rasistiska historia.

Tidigare, 2019, har man hittat en plats som kan ha använts som massgrav.

Massakern har fått ny uppmärksamhet i och med Black lives matter-rörelsen, och ett planerat men senare inställt besök av president Donald Trump i Tulsa i somras på minnesdagen för slaveriets avskaffande.

Robert Turner, pastor vid kyrkan Vernon A
Robert Turner, pastor vid kyrkan Vernon A.M.E. i Tulsa, knäböjer i bön vid Oaklawn Cemetery medan arkeologer letar efter kvarlevor efter offren för massakern 1921. Bilden är från den 20 oktober. Foto: Mike Simons/AP/TT

Våldet 1921 bröt ut efter rykten om att en svart man överfallit en vit kvinna. Efterföljande spänningar slutade med att en beväpnad mobb med hundratals vita morgonen den 1 juni gick till attack mot det blomstrande distriktet Greenwood, känt som ”Black Wall Street”.

Affärsverksamheter ägda av afroamerikaner plundrades och nästan hela området lades i ruiner. Närmare 10 000 människor förlorade sina hem. Överlevare har vittnat om hur de dödas kroppar slängdes i en flod, brändes eller grävdes ner i omärkta gravar.

Enligt en rapport från 2001 gav lokala myndighetspersoner vapen till vissa av förövarna. Ingen av gärningsmännen åtalades.