Radar · Djurrätt

Domstol slår fast: Fel att skjuta svan som skyddade sin familj

Den ruvande svanhonan blev ensam kvar efter att partnern blev skjuten.

Under våren 2019 sköts en knölsvan ihjäl i Malmö kanal, då den försökte försvara sin familj från förbipasserande kanotister och båtar. Avlivningen ledde till starka reaktioner och nu slår förvaltningsrätten fast att det var fel att skjuta djuret, som betedde sig naturligt.

Det var i april i fjol som länsstyrelsen i Skåne gav Malmö stad dispens om skyddsjakt för att skjuta en knölsvan som försökte försvara sin familj mot kanotister och båtar i kanalen utanför polishuset i centrala Malmö.

Svanen sköts till döds medan hans partner, som ruvade på åtta ägg strax intill, lämnades ensam kvar. Händelsen väckte starka reaktioner hos både lokalbefolkning och djurrättsorganisationer, som menade att det var fel att skjuta svanen bara för att den upplevdes som störande av människor som använde kanalen.

Länsstyrelsens beslut överklagades av naturskyddsföreningar och privatpersoner och nu har domstolen fattat sitt beslut. Förvaltningsrätten slår fast att kraven för skyddsjakt inte var uppfyllda och att det därmed var fel att skjuta svanen, rapporterar Sydsvenskan.

Enligt Malmö stad uppvisade svanen upprepade gånger under flera år ett “ovanligt aggressivt” beteende som utgjorde en fara för människor som vistades i kanalen.

– Denna händelse var exceptionell och därför fattades beslutet om att ansöka om skyddsjakt. Vi tittar nu på domen om att länsstyrelsens beslut var felaktigt för att dra lärdomar av den, säger Pernilla Linde, sektionschef på enheten för park och gatumiljö på fastighets- och gatukontoret på Malmö stad.

Men förvaltningsrätten delar inte den uppfattningen och slår fast att svanen uppvisade ett naturligt beteende som försökte försvara sin partner och deras ägg.

Utredningen har inte visat att svanen har orsakat några allvarliga incidenter och skyddsjakt kan endast tillåtas om mycket starka allmänna intressen är i fråga, enligt rätten.