Radar · Migration

Storbritannien deporterar flyktingar via Engelska kanalen

Brittisk gränspolis tidigare i år, den 7 februari, när de fann en båt med flyktingar ombord i den Engelska kanalen.

Allt fler flyktingar korsar Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien. Det brittiska inrikesministeriet har nu börjat skicka flyktingar tillbaka i små båtar över kanalen, rapporterar The Guardian.

Sent 2018 började allt fler flyktingar korsa havet mellan nordöstra Frankrike och Storbritannien i små sjöodugliga båtar. Trenden har hållit i sig – och är förenad med livsfara. Engelska kanalen är hårt trafikerad av färjor som de små flyktingbåtarna måste korsa mellan. I februari i år korsade 102 flyktingar kanalen på en dag, vilket då var rekordmånga. Men den 8 maj korsade hela 145 flyktingar vattnet mellan Frankrike och Storbritannien och satte ett nytt rekord.

Storbritannien har ökat sitt stöd till Frankrike under det dryga året som gått. Både ekonomiskt och med bland annat drönare som ska övervaka den franska kusten och stoppa flyktingarna. Nu har det brittiska inrikesministeriet lanserat ett nytt initiativ, Operation Sillath, för att inte bara stoppa utan också skicka de som kommer tillbaka till Frankrike.

Enligt EU-förordningen Dublinförordningen ska ett EU land skicka asylsökande tillbaka till det land där de först anlände eller registrerades eftersom det landet enligt förordningen är ansvarig för asylansökan. Men nu sker detta alldeles för snabbt och utan att varje fall kontrolleras individuellt eller att den asylsökandes fingeravtryck finns i den databas, Eurodac, där information om ifall person sökt asyl i ett annat EU-land finns. Storbritannien har gått ur EU men Dublinförordningen gäller fortfarande landet.

– Vi blir mer och mer bekymrade över en trend som vi har sett där inrikesministeriet försöker avlägsna människor från Storbritannien till Frankrike efter att de kommit till Storbritannien med båt. Vi anser att detta görs olagligt och på grundval av en konflikt mellan Dublinkonventionen och en överenskommelse mellan Storbritannien och Frankrike om gränshantering, säger Lily Parrott, människorättsadvokat som arbetar med frågan, till The Guardian.

Storbritannien har tryckt på för att de ska kunna skicka tillbaka flyktingar till Frankrike trots att de påträffas i brittiska vatten. Enligt en talesperson för det brittiska inrikesministeriet ska ingen göra dessa farliga resor tvärs över kanalen. Personen menar också att resorna är olagliga:

– Ingen borde göra de här farliga och olagliga resorna från Frankrike till Storbritannien. Frankrike är ett säkert land och ingen borde komma på dessa båtar och utsätta sig för fara. Vi arbetar nära den franska regeringen för att hantera denna farliga och olagliga verksamhet, inklusive att skicka tillbaka över 155 migranter till europeiska länder, säger inrikesministeriets talesperson till The Guardian.

2018 rörde det sig om 297 flyktingar, 2019 var siffran 1890 och hittills i år handlar det om 1040 som tagit sig över Engelska kanalen i båt.

The Guardian har sökt den franska ambassaden för en kommentar.