Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter:

”Det här är slutet för Hongkong”, säger en ledamot i landets parlament angående Pekings kritiserade förslag om en ny säkerhetslagstiftning i Hongkong. USA har tidigare varnat Kina för det här. Aktivister i Hongkong manar genast till protester.

Humlor kan få igång blomning tidigare än normalt. Klimatförändringarna kan förvirra pollinerande insekter så att de vaknar långt innan det finns blommor att suga nektar från. Men humlor har en lösning på det, enligt ny forskning.

Italien kan ha betydligt högre covid-dödstal än vad som tidigare har blivit rapporterat. Antalet som avlidit i sviterna av det nya cororonaviruset i Italien kan vara nästan 19 000 fler än den officiella dödssiffran på 32 000, varnar en myndighet i landet.

I DAG HÄNDER:

Media får info om Försvarets nationella övning, Swenex 20
22/5: Försvarsmakten håller pressträff om sin nationella övning, Swenex 20, med omkring 2 000 deltagare från marinens samtliga förband.

Biologiska mångfaldens dag
22/5: Naturskyddsföreningen bjuder in till digitala aktiviteter hela dagen med olika miljöorganisationer på webben.

Stockholm Forum on Peace and Development
22/5: Sista dagen för Utrikesdepartementets och Stockholms internationella fredsforskningsinstituts (Sipri) digitala forum på temat att upprätthålla fred under covid-19. Länk till forumet här.

Visning av Liljevalchs Vårsalong i digital form
Konsthallens chef, Mårten Castenfors, guidar. Länk här.

Och imorgon, lördag – socialminister Hallengren frågas ut
23/5, kl 12.55: Ekots lördagsintervju med socialminister Lena Hallengren.

Fantasins gåva har betytt mer för mig än min talang för användbar kunskap.

Albert Einstein (1879 –1955), fysiker

BEMÄRKELSEDAGEN

I dag är det Internationella dagen för biologiskt mångfald. Med  den här dagen vill FN påminna om den biologiska mångfaldens betydelse för allt liv på jorden. I år blir det många digitala aktiviteter med olika miljöorganisationer. Här har du en länk >>>

Det är också Picknickens dag, ett tillfälle att fira utomhus med något gott för att sommaren snart är här.

Dessutom är det Jemens nationaldag – Sydjemen och Nordjemen slogs ihop till ett land 1990.

DET HÄNDE DÅ

1939, för 81 år sedan – det nazistiska Tyskland och det fascistiska Italien undertecknar den så kallade stålpakten. Med den förbinder sig de båda länderna att samarbeta internationellt och att ställa upp på varandras sida i händelse av krig.

1960, för 60 år sedan – strax efter klockan sju på kvällen drabbas Chile av en kraftig jordbävning, som med magnituden 9,5 på Richterskalan är den kraftigaste som någonsin har uppmätts. Skalvet har sitt epicentrum i Chile, men det känns av så långt bort som i Japan och Filippinerna, på andra sidan Stilla havet. Antalet dödsoffer uppgår till mellan 2 000 och 6 000 människor, varav de flesta omkommer av den efterföljande flodvågen.

1970, för 50 år sedan – då beslutade den socialdemokratiska regeringen att 1,2 miljarder statliga kronor skulle satsas på regionalpolitik för att skapa jobb i glesbygderna. I Norrlands inland skulle företag få 5 000 kronor under två år för varje ny fast anställd på heltid och halva summan det tredje året.

94…

…år hade Orientexpressen funnits i tågtidtabellen genom Europa från Paris till Istanbul. Men denna dag 1977 utgick det legendariska tåget ur tidtabellen. På senare har olika tågrutter influerats av det forna ekipaget på räls. Men i olika sammanhang tuffar tåget vidare. År 2013 anlände det för en gångs skull till Stockholms central.