Glöd · Ledare

Ingen ska behöva sälja sex för att ha råd med mat

På morgonen den 14 maj postade Paolo Roberto på Instagram en video där han tränar ihop med sin partner, och skrev om hur man är mot varandra och vad man gör ihop ”i de bästa förhållandena”. Tolv timmar senare greps Paolo, kampsportskillen som blev skådis som blev krögare som blev tv-profil, när han blev tagen på bar gärning medan han köpte sex. ”Jag har aldrig gjort det förr” sa han i TV4:s intervju på frågan om det var första gången. 

”Nästan alla säger att de aldrig köpt sex förut” säger Simon Häggström, som blivit känd för sina böcker om och rapportering kring arbetet inom Stockholmspolisens prostitutionsgrupp. Tillslaget som de utförde i helgen kallades internt ”Insats torsk”, och sammanlagt 28 män greps på ett 20-tal adresser runt om på Norrmalm. 

En annan sak som polisen rapporterar om är att antalet sexannonser ökat under pandemin. ”Har förlorat mitt extrajobb” kan det stå i sexannonserna, inklusive de från minderåriga. Organisationen Talita, som arbetar för att få människor ur prostitution, berättar att även de märkt en ökning av personer som vänder sig till dem.

”Man dras åt det hållet för att man kanske har förlorat sitt extrajobb och har panik för att få fram pengar för att kunna köpa mat, vilket vi har märkt nu i en mycket större utsträckning än tidigare. Som tur väl kontaktar en del oss innan de sålt exempelvis sex” berättar Anna Sander, grundare och verksamhetschef för Talita, för SvD.

Någon vecka tidigare rapporterades det även om hur coronapandemin påverkar svenska personer som redan innan sålde sex. Intäkterna går ner eftersom sexköparna inte har lika mycket pengar att röra sig med, vilket leder till både prisdumpning och att de som säljer sex går med på träffar med personer de annars inte skulle träffat, och går med på handlingar de annars inte skulle accepterat – ofta betyder detta att de utsätts för mer våld än i vanliga fall.

Även här nämns hur arbetslöshet i coronas spår påverkar ökningen av prostitution. ”En del kvinnor som tidigare har kunnat hanka sig fram på timanställningar på hotell och inom städning har under coronaepidemin blivit av med sina anställningar och tvingats övergå eller återgå till prostitution” berättar Maria Dorrian, socialsekreterare på Mikamottagningen i Stockholm. 

Anledningarna till att man börjar och fortsätter sälja sex kan givetvis vara många fler än arbetslöshet och fattigdom. Det kan handla om tidigare övergrepp och trauman, PTSD och ångest, självskadebeteende, missbruk – eller för all del om att man trivs med det. Men det finns alltid en ekonomisk aspekt med, om så bara synlig i bristen på ekonomisk trygghet. Människor som säljer sex har ingen a-kassa eller sjukpeng, och att fler säljer sex just i dessa tider visar på hur dåligt säkerhetsnätet fungerar även för andra grupper.

Staten måste ta sitt ansvar för att skydda de mest utsatta. Det är fullständigt orimligt att människor söker sig till prostitution för att få ihop till mat, och det är fullkomligt oacceptabelt att de som säljer sex inte har möjligheten att tacka nej till sexköpare av ekonomiska skäl. Vi behöver basinkomst. 

Tillväxtverket stoppar möjligheten till statligt permitteringsstöd även för bolag som ger koncernbidrag.

Bankerna däremot ”uppmanas” bara till att slopa utdelningarna till aktieägarna.