Radar · Integritet

Efter uppmärksammat sexköp: Fler kvinnor kan få stöd

Uppmärksamheten kring sexköp gör att kunskapen kring prostitution och människohandel ökar, hoppas Talita.

Pengarna strömmar in till organisationen Talita efter att Paolo Roberto åkte fast för sexköp. Över en miljon har kommit in via swish den senaste veckan.

– Det betyder otroligt mycket för oss. Det finns behov hela tiden och vi vill göra mer, säger Anna Sander, en av Talitas grundare.

I dag stöttar organisationen kvinnor i Sverige, Mongoliet, Rumänien och Kenya. Det kan handla om att erbjuda traumabearbetning och undervisning, men också om skyddade boenden.

– Många behöver skydd för att komma bort från människohandlare eller hallickar, säger Anna Sander.

Att programledaren och den före detta boxaren Paolo Roberto gick ut och berättade att han fått ett strafföreläggande för sexköp har satt ljuset på prostitution och människohandel. Det innebär en chans att öka kunskapen om prostituerades utsatthet, menar Anna Sander.

– Det finns föreställningar om att det är kvinnor som älskar sex och vill dryga ut hushållskassan. Man förstår inte den fattigdom eller de tidiga sexuella övergrepp som ligger bakom.

Hur de pengar som nu strömmar in till organisationen kommer att användas har man inte hunnit ta ställning till. Det kan handla om att göra mer i Sverige, men också om att arbeta på fler platser i världen. Då och då får man förfrågningar från andra länder om att starta verksamheter för dem som vill ha hjälp att lämna prostitution.

– Nästan alltid säger vi att inte har resurser nog, fastän vi så fruktansvärt gärna vill hjälpa fler barn och kvinnor, säger Anna Sander.