Radar · Migration

Dom mot aktivisten Elin Ersson fastställd

Elin Ersson.

Sommaren 2018 stoppade aktivisten Elin Ersson en utvisning till Afghanistan från Landvetter flygplats. Nu har domen mot henne fastställts för brott mot luftfartslagen.

Elin Ersson stoppade sommaren 2018 en utvisning till Afghanistan. Mannen vars utvisning hon egentligen velat stoppa befann sig aldrig på planet utan istället stoppade hon en annan utvisning av en man i 50-årsåldern som dömts för brott.

Efter att en nämndeman redan på förhand uttalat sig om hennes skuld togs rättegången om – varpå hon dömdes igen. Den aktuella nämndemannen kallade henne ”brottsling” och var sverigedemokratisk politiker, enligt SVT.

Elin Ersson har överklagat den nya domen och velat bli frikänd, samtidigt som åklagaren yrkat på hårdare straff, rapporterar TT. Men i onsdags fastställdes domen på 60 dagsböter, motsvarande 4200 kronor, av hovrätten trots Erssons överklagan av tingsrättsdomen.

Brottet Elin Ersson enligt domstolen gjort sig skyldig till är mot luftfartslagen – eftersom hennes solidaritetshandling och vilja att förhindra att någon skickades till det krigsdrabbade Afghanistan stoppat ett flygplan.

Kriminaliseringen av solidaritetshandlingar pågår runt om i Europa vid EU:s gränser, med Medelhavet och de frivilliga som räddar liv till havs som det mest välkända exemplet.