Radar · Nyheter

Brasilianska gravgrävare har svårt att hinna med

En kyrkogårdsarbetare gräver nya gravar i Rio de Janeiro.

Antalet avlidna i sviterna av det nya coronaviruset har passerat 20 000 i Brasilien, där gravgrävarna i São Paulo börjar få svårt att hinna med. Dödstalet – det sjätte högsta i världen – har fördubblats på elva dagar, enligt officiella siffror.

De senaste 24 timmarna har 1 188 avlidit, vilket är det högsta dygnsantalet hittills i landet.

På kyrkogården Vila Formosa i storstaden São Paulo har gravgrävaren Moises Francisco och hans kollegor fullt upp.

En normal dag har han 15 nya kroppar som väntar på honom när han kommer till arbetet på morgonen. När han kom till jobbet på torsdagen var det 33.

– Vi har arbetat tolvtimmarsdagar, begravit dem en efter en. Det slutar inte, säger en av kollegorna, iklädd skyddsutrustning, till nyhetsbyrån AFP.

Delstaten São Paulo är den värst drabbade i landet, men ungefär en fjärdedel av de smittade och döda. Men virusets spridning har de senaste dagarna också accelererat i delstaten Rio de Janeiro.

I Manaus i norr tvingades kyrkogårdsarbetarna redan i slutet av april lägga kistorna med pandemins offer sida vid sida i massgravar.

– Min pappa var tvungen att begravas likt ett djur, en mask eller hund. Det här är brist på respekt för människor, sade en av de anhöriga till France 24.

Antalet registrerade smittade i landet är drygt 310 000, men experter bedömer att den verkliga siffran är betydligt högre.

Brasiliens president Jair Bolsonaro fortsätter dock att mana till lättnader i restriktionerna.