Radar · Migration

Flyktingar riskerar livet på surfbrädor i Engelska kanalen

En båt med flyktingar i brittiska Dover i februari i år.

Smugglare i franska Calais tar 500 pund för en surfbräda som flyktingar försöker korsa Engelska kanalen med – något som är förenat med livsfara. Allt fler flyktingar har försökt ta sig vägen över vattnet till Storbritannien under pandemin.

Under coronapandemin har antalet lastbilar som korsar tunneln från Frankrike till Storbritannien sjunkit. För flyktingar innebär det att tillfällena att hoppa på en lastbil, något som är förenat med livsfara, har blivit färre. Därför har allt fler flyktingar försökt korsa Engelska kanalen med båt – något som är ännu mer riskabelt. Brittiska Sky News rapporterade den 16 maj att 900 flyktingar korsat kanalen i små båtar sedan den 23 mars.

Den tredje juni korsade 166 flyktingar kanalen inom loppet av 24 timmar – vilket var ett nytt rekord. Dessförinnan hade 145 flyktingar anlänt via båt den 8 maj, rapporterar BBC.  Infomigrants rapporterade att totalt 240 flyktingar försökte korsa kanalen den helg som inleddes med de 145 flyktingarna den 8 maj. Beroende på om flyktingarna påträffas i franska eller brittiska vatten, och vilket lands kustbevakning det är som hittar dem, tas de i land i Frankrike eller Storbritannien.

I helgen rapporterade The Times att albanska smugglarnätverk sålt surfbrädor för 500 pund till flyktingar i Calais på den franska sidan av vattnet. Att åka i en liten båt, eller surfbräda, över kanalen är, liksom att hoppa på eller krypa under en lastbil, livsfarligt. ”Smugglare tar 500 pund betalt från migranter i Calais för en surfbräda – och skickar dem mot sin död”, skriver The Times. Att dokumentera exakt hur många som dör under överfarten är enligt artikeln svårt.

Det är inte osannolikt att många som hamnar i vattnet, eller som kommer med båtar som inte upptäcks alls, aldrig blir en del av statistiken och istället blir ”slitna i bitar” av stora fartygspropellrar. Engelska kanalen är ett av de mest trafikerade haven och en viktig rutt för stora handels- och fraktfartyg.

Att försöka ta sig över kanalen i båt har blivit allt vanligare sedan 2018. Allt mer kontroller i tunneln och ökat samarbete mellan fransk och brittisk gränspolis har gjort att flyktingar, och smugglare, letat efter nya vägar.

Flera stora medier, bland annat The New York Times, rapporterade om att antalet flyktingar som korsade engelska kanalen och på så sätt anlände i Storbritannien mellan 2018 och 2019 sexdubblades. Från 300 individer 2018, nästan alla under november och december, till över 1800 under 2019.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV