Olycka, mord eller rentav självmord? Åsikterna går isär om djurrättsaktivisten Regan Russells tragiska död. Samtidigt väcker coronapandemin kritik mot stordriften i djurfabrikerna.
Regan Russell hade kämpat för djurens rättigheter sedan 1979, enligt organisationen Toronto Pig Save, men fredagens protest blev hennes sista. Som så många gånger förr stod hon utanför slakteriet Fearmans Pork i Ontario, Kanada, i en tyst protest för de 10 000 grisar som slaktas där varje dag, när en lastbil fylld med grisar körde på henne. Regan Russell dog.
"De mördade henne!"
Dödsfallet skakar nu veganvärlden och snabbt uppstod rykten om att dödandet varit avsiktligt: “Den där lastbilen kunde ha stannat!!! De mördade henne och kallar det en olycka!!!!! Kan någon vara snäll och anmäla det som möjligt mord!!!!” lyder en av många kommentarer på Toronto Pig Saves Facebooksida.
Men alla håller inte med: “Kör en själv och säg mig om den kunde ha stannat. Han kunde inte ens se henne. Det var hennes eget fel. Släpp det”, skriver någon, och ytterligare någon går ännu ett steg längre:
“Inte mord, snarare självmord”, skriver personen, och refererar till att Regan Russell ska ha ställt sig mitt framför lastbilen för att blockera vägen.
Aktivister grät
Enligt kanadensiska CBC News har ett vittne på plats sagt att kvinnan stod framför lastbilen när den körde över henne. Andra aktivister som såg olyckan var i chock och grät.
Rykten till trots, dödsfallet utreds av den lokala polisen som en fotgängarolycka, samtidigt som man efterlyser vittnen.
”Den som bevittnat den här olyckan eller som har bilder eller film från området vid tiden för krocken ombeds kontakta vår enhet för rekonstruktioner av kollisioner”, skriver Halton Regional Police Service i ett pressmeddelande.
Coronautbrott visar på skadlig stordrift
Under våren har slakterier och andra produktionsanläggningar för kött fått negativ uppmärksamhet världen över på grund av att stora utbrott av covid-19 har skett bland personalen. Kanadensiska medier har rapporterat om att Kanadas största och näst största utbrott skedde just inom köttindustrin, och smittade 921 respektive 390 arbetare.
I Europa upptäcktes nu senast att över 1000 arbetare vid en tysk köttfabrik hade testats positivt, och Tyskland satte i helgen in militär för att testa över 5000 personer vid fabriken, rapporterar SVT Nyheter. Utbrotten har satt igång diskussioner om ohållbara arbetsförhållanden i hela köttbranschen.
"Ett monster som aldrig sover"
Kanske kan diskussionerna om den ohälsosamma stordriften i köttbranschen gynna djurrättsaktivisterna? Det är onekligen en skrämmande bild som målas upp av en vän till Regan Russell, som när hon stannat till vid slakteriet efter en minnesstund för kvinnan, gjorde följande reflektion:
“Det är inte bara en fabrik, det är ett monster som aldrig sover. Varje dag tar den in 10 000 skrämda, skrikande, levande varelser i ena änden och spottar ut dem i bitar i den andra”, skriver Louise Jorgensen i ett inlägg på Facebook.
Organisationen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) uppmanar nu världen att jobba ännu hårdare för djurens bästa, så att Regan inte dog förgäves, till exempel genom att ge bort en vegansk kokbok.
I Sverige slaktas varje år drygt 2,5 miljoner grisar. Slakten minskade med 2,8 procent 2019 men ökade nästan lika mycket – 2,7 procent – första kvartalet i år, som Syre tidigare rapporterat om.
Fotnot: I skrivande stund har slakteriet Fearmans pork inte kommit med något uttalande.