Radar · Integritet

Twitter stänger konspirationskonton

En man håller upp ett stort Q målat som en amerikansk flagga under ett av president Donald Trumps kampanjmöten i delstaten Pennsylvania i början av augusti.

Twitter meddelade i går att konton kopplade till konspirationsteorierna kring Qanon inte längre är välkomna på plattformen. Qanon, som växt fram under Donald Trumps tid som president, tror att Trump driver en dold strid mot en hemlig elit känd som Deep state.

För två månader sedan började Twitter kontrollera Donald Trumps tweets. Den 22 juli skrev företaget i ett inlägg att de stänger ner konton med koppling till Qanon, en konspirationsteorigrupp som har stött presidenten.

”Vi har varit tydliga med att vi vidtar starka åtgärder mot beteenden som kan leda till skada ’offline’. I linje med denna strategi gör vi denna vecka ytterligare åtgärder mot så kallad ’Qanon-aktivitet’ på hela plattformen.”

Berörda blir konton som tweetar om ämnen som överträder företagets policy, som samordnar kränkningar av enskilda personer eller försöker kringgå tidigare avstängningar.

Enligt en talesman för Twitter kommer åtgärderna att påverka 150 000 konton, och drygt 7 000 konton har redan tagits bort för att de bryter mot reglerna rapporterar Techcrunch, en nyhetssajt för teknik.

– Ett djärvt drag av Twitter med hänsyn till de svårigheter och resurser som krävs för att jaga, ta bort och blockera sådant innehåll – och dess skapare – från plattformer, säger Sarah Roberts vid UCLA center for critical internet inquiry till amerikanska National public radio.

Polischef med Qanon-kopp

Qanon är kanske mest känd för Pizzagate, en grundlös konspirationsteori som anklagade demokraten Hillary Clinton för att driva en sexhandelsring från en pizzeria i Washington DC. Konspirationen inspirerade den frireligiösa tvåbarnspappan Edgar Welch från North Carolina att åka till restaurangen. Med sig hade han ett skjutvapen, som han avfyrade, men ingen skadades.

”Informationen om detta var inte 100 procent riktig”, uppgav han till The New york times efter att han frihetsberövats.

Författaren till artikeln The prophecies of Q i den amerikanska tidskriften The Atlantic menar att sammanslutningen har inträtt i en farlig fas.

”Om du uppmärksammade ’högerrösterna’ på ’högerwebbplatser’ kunde du i realtid se hur Pizzagates kärnpremisser återvanns, reviderades och tolkades om.”

Hillary Clinton säger i artikeln att den påhittade verklighet som anhängarna lever i inte är ett bisarrt, parallellt universum utan påverkar i hög grad samhället.

– Jag tror inte folk förrän nyligen har förstått hur välorganiserade de är och hur många olika strategiska komponenter de har på plats, säger hon i The atlantic.

Från att ha tillhört internets mörka vrår dyker Qanon i dag upp på fler håll. Förra veckan intervjuades Ed Mullins, chef för en polisförening i New York citys, av den konservativa tv-kanalen Fox News med en mugg med Qanons logotyp synlig i bild.

”Q” – en anonym signatur

År 2017 triggades teorierna runt ”Q”, en anonym signatur som publicerade inlägg på vissa internetforum och som påstod sig ha genomgått den högsta säkerhetsprövningen i USA och fått tillgång till hemligstämplat material. Därefter spreds konspirationsteorierna vidare av andra, ofta med hjälp av filmer och webbplatser med material och länkar, som utgjorde ”bevis”.

Förra året varnade FBI för inhemska extremister som drivs av konspirationsteorier och pekade ut Qanon som ett potentiellt extremisthot.

Trump retweetade inlägg från minst 145 konton med konspirationsteorier, inklusive Qanons, under 2019 enligt The new york times kartläggning.

Att just Trumps väljare hakar på Qanon är inte konstigt, enligt Åsa Wikforss, professor i filosofi på Stockholms universitet.

– Trump omger sig av konspirationsteoretiker och har själv spridit många sådana idéer. Det är inte en tillfällighet att hans mest hängivna följare skriver under på dessa teorier. Den här mest vulgära och brutala populismen handlar just om idén att världen egentligen styrs av en elit och att det är folket mot eliten, säger hon till TT.

I artikeln från 2018 uppger hon att hon är kluven till den publicitet som rörelsen får.

– Å ena sidan måste det belysas i dess galenskap men då finns också risken att någon på så sätt upptäcker teorierna.

Trump och konspirationsteorier

Här är några av de konspirationsteorier som Donald Trump har luftat sedan han inledde sin bana till Vita huset 2016. Samtliga har bevisats vara grundlösa och falska.
Barack Obama är inte född i USA
Trump var en av frontfigurerna i rörelsen som påstod att den dåvarande presidenten Barack Obama inte är infödd amerikan, vilket skulle göra det olagligt för honom att bli president.
Ted Cruz pappa var involverad i mordet på Kennedy…
Trump har vid flera tillfällen antytt att pappan till hans republikanske presidentkandidatsrival, Ted Cruz, hade samröre med Kennedys mördare Lee Harvey Oswald och att han var inblandad i mordet på president John F Kennedy i Dallas 1963.
Vaccin orsakar autism…
Trump har i flera intervjuer antytt att han tror att vaccin orsakar autism, trots överväldigande forskning som visar att det inte finns något samband.
Växthuseffekten är en bluff…
Som enligt Trump sprids av Kina för att tjäna pengar.
Scalia blev mördad
Trump har antytt att högsta domstolens konservativa domare Antonin Scalia inte dog av en hjärtattack utan mördades.
Muslimer firade efter 11 september
Trump hävdar att en stor grupp muslimer i delstaten New Jersey firade efter terrorattackerna mot USA den 11 september, något som har motbevisats flera gånger.
Miljoner röstade illegalt
Hillary Clinton fick nästan 3 miljoner fler röster i presidentvalet 2016, något som Trump har förklarat med att miljontals människor röstade olagligt.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV