Radar · Integritet

Transaktivist: ”De får inte tyst på mig”

År 2002 demonstrerade RFSL ungdom när partiledaren för Kristdemokraterna, KD, valtalade.

Den 67-åriga KD-politikern Maria Hansson har på sistone utstått hat på sociala medier. Det handlar om att hon föddes som man och för ett par år sedan genomgick hon könsbekräftade behandling. Bakom hatvågen står organiserade högerextremister från bland annat Alternativ för Sverige, AfS.

För en person med könsdysfori överensstämmer inte kroppen med den upplevda könsidentiteten. Därför kan könsbekräftande behandling bli aktuell. Under sina första 54 år var Maria Hansson Allan Nielsen och en frikyrklig predikant. 2017 intervjuades hon om sitt tidigare liv i Göteborgs-posten.

– Tidigare var jag en rikshomofob. Jag vågade inte vara mig själv. Det är därför jag föreläser nu. Man måste våga stå upp för sig själv. Då mår man bättre. Man kan få mycket skit för det på nätet också, men står man upp för sig själv så överlever man.

I dag är hon andra vice förbundsordförande i partiets hbtq-förbund Öppna kristdemokrater. På hennes Twitterkonto står Maria Hansson KD-rebell, inramat av två prideflaggor.

Från Aktuellt fokus får hon frågan hur hon ser på de kränkande kommentarerna.

– Jag tycker det är konstigt, att det finns folk som medvetet vill göra allt för att knäcka andra. Tydligen tror de att de kan få tyst på mig men det går inte. Jag är den kvinna jag är och jag är inte så lättskrämd som AfS-trollen tydligen tror.

Högerextremister anser inte hon har rätt att vara med i ett konservativt parti trots att hennes politiska åsikter vilar på en konservativ grund rapporterar sajten.

– De högerextrema som förnekar mig rätten att vara konservativ har ingen aning om vad konservatism är.

Hon berättar att hon får stöd av såväl unga kristdemokrater som partiledning. På Twitter gav bland annat M-riksdagsledamoten Hanif Bali sitt stöd.

”Hur du märker att någon är svagbegåvad? Att den påpekar till en person som har ordet trans- i sitt användarnamn att den biologiskt är av annat kön. Det är en sak att kritisera intersektionella teorier om kön men klassisk binär transsexualitet har funnits i evigheter.”