Radar · Mänskliga rättigheter

Skenande polisbrutalitet i Brasilien

Black lives matter.

Polisvåldet har ökat kraftigt i Brasilien, med hundratals dödsfall i år bland i första hand svarta i städernas fattiga kvarter. Trots gatuprotester har våldet gett upphov till åtgärder som snarare förvärrar situationen.

Fram till och med maj i år dödades nästan fem personer varje dag av polis i Brasilien. En majoritet, 75 procent, var svarta, och många av offren var barn, uppger France24. För några veckor sedan trotsade demonstranter pandemin, som har kostat över 80 000 människor livet i Brasilien, och gick ut på Rio de Janeiros gator i protest. Både coronaviruset och polisvåldet drabbar främst landets fattiga befolkning.

 – Regeringen lämnar oss att dö mitt i pandemin, och när vi inte dör av viruset skickar de beväpnad polis på oss, säger en demonstrant till France24.

Till följd av det eskalerande våldet beslöt landets högsta domstol i början av juni att förbjuda polisinsatser i favelorna under pandemin. Det kan vid första anblick verka som en rimlig respons men beslutet kan också tolkas som ett sätt för staten att frånsäga sig sitt ansvar för samtliga medborgare, där utsatta invånare nu står helt utan skydd från myndigheterna. President Jair Bolsonaros regering beslutade också nyligen att exkludera fall av polisvåld från landets årliga rapport rörande brott mot mänskliga rättigheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV