Radar · Migration

Rekordmånga flyktingar vräkta i Calais

Calais 2016, innan "djungeln" – ett stort tältläger där omkring 10 000 människor enligt uppskattningar bodde.

Inte sedan det stora lägret som kallades för ”djungeln” vräktes 2016 har så många flyktingar avhysts av polisen på samma gång som de senaste veckorna. I Calais i norra Frankrike blir situationen allt svårare.

Att den franska polisen med våld och tårgas vräker flyktingar hör till vardagen i Calais. De som rycks upp från ett tältläger tvingas flytta till ett annat och så fortsätter det. Organisationer aktiva i regionen menar att det rör sig om en ständig process, där polisen lägger ner stora resurser på att förstöra flyktingars bosättningar, beslagta sovsäckar och göra livet svårt för dem som inte ser några andra boendelösningar som alternativ.

Tidigare i juli skrev organisationen Care4Calais:

”Igår tvingades över 500 personer gå på bussar som förde dem kors och tvärs över regionen och några ännu längre bort i Frankrike. I dag har polisen återvänt för att göra samma sak igen och med ännu mer våldsamma åtgärder, som att avfyra tårgas mot försvarslösa människor och tända eld på tält. Fäder, barn och vänner separeras i panik. Sårbara människor blir kvar utan skydd, utan filtar och utan mat.”

Flyktingar i området har varit skräckslagna, fortsätter organisationen i sin uppdatering.

Anledningen till att så många människor vräktes på samma gång ska enligt dem ha varit ett besök av den franska inrikesministern i Calais. De brittiska myndigheterna har den senaste tiden satt ökad press på Frankrike för att få stopp på det ökade antalet flyktingar som sätter sig i osäkra båtar, eller, som Syre tidigare rapporterat om, på surfbrädor, för att korsa engelska kanalen och nå Storbritannien.

Men att vräka människor kommer aldrig få dem att försvinna, enligt Care4Calais. Något den stora avhysningen av djungeln 2016 bevisar. I en uppdatering under helgen som gick skriver Care4Calis att vräkningarna har fortsatt.

Att polisen de senaste veckorna vräkt så många människor och i så högt tempo har gjort att få kan laga sin egen mat. Långt över de 500 som vräktes inför inrikesministerns besök har blivit av med sina tillfälliga hem. Många har vräkts mer än en gång.

”Den här veckan har polisen fortsatt att flytta grupper av flyktingar, fortsatt med tvång och våld. Tillgång till vattenstationer har nekats och de statliga utdelningarna av mat har stoppats”, skriver Care4Calais.