Energi

Ny filmtjänst listar filmer om veganism och djurrätt

En lång rad dokumentärer med djurrättstema listas på Veg movies, bland annat om djur i fångenskap.

Runt 200 filmer och serier med vegan- och djurrättstema kan nu enkelt hittas på den nya hemsidan Veg movies, dessutom smidigt indelade i kategorier. Det är dock inte alla filmer som kan nås från Sverige.

Det är ingen traditionell streamingtjänst, där filmerna streamar direkt från sidan, utan Veg movies länkar till andra källor som till exempel Netflix. Skaparen av sidan, Jason Schramm, menar att det inte tidigare funnits den här typen av omfattande förteckning över veganrelaterade filmer och serier.

Allt från den uppmärksammade, hälsorelaterade filmen Gamechanger till tecknade filmer som Hitta Nemo och Bambi finns listade på sidan, som grafiskt påminner mycket om kända filmtjänster. Spelfilmer samsas med dokumentärer och matlagningsprogram, och även miljö- och klimatrelaterade filmer finns med, men med förbehållet att de inte rekommenderar utnyttjande av djur.

Både gratis– och betalfilmer

Förutom kategorier finns också möjligheten att välja bort filmer med obehagligt innehåll, som djurplågeri. Även trailers, om de finns tillgängliga, kan ses utan att man behöver lämna sajten.

Alla filmer kan inte ses från Sverige, men vissa finns på lättillgängliga sajter som på gratistjänsten Youtube och på Netflix och HBO för den som har abonnemang. Vissa filmer finns bara på DVD och kan köpas på nätet.

Skaparen Jason Schramm driver sidan genom sitt företag Veg groups. Han slutade äta kött efter att ha sett filmen Vegucated och blev vegan 2015. Att sammanställa information är hans passion och i konceptet finns även Veg meal delivery, Veg resources och evenemangskalendern Veg events. Alla sidorna har som ambition att täcka hela världen.