Radar · Miljö

Italienskt oljebolag bötfälls för att gröntvätta biodiesel

Oljebolaget Eni får en rekordbot för att ha marknadsfört biodiesel gjort av palmolja som klimatvänligt.

Italienska oljebolaget Eni marknadsförde sitt bränsle Eni Diesel+ som positivt för klimatet. Nu får företaget högsta möjliga böter av landets myndigheter.

Ända sedan 2016 har oljebolaget Eni kört en reklam på tv och radio som marknadsfört bolagets biobränsle som ett klimatvänligt alternativ.

Men bränslet är långt ifrån ett hållbart, konstaterar de italienska myndigheterna och förbjuder bolaget att fortsätta kampanjen, samtidigt som de utfärdar böter på fem miljoner euro.

Importerar palmolja

Orsaken är att den 15 procent stora andelen förnybart som bolagets Eni Diesel+ innehåller kommer från palmolja. En produkt som anses vara en de viktigaste faktorerna bakom avskogningen i Indonesien och Malaysia, som Eni importerar sin palmolja ifrån.

I mars 2019 beslutade EU att helt fasa ut palmolja i biobränslen till 2030, på grund av dess koppling till skogsskövling.

Något som har fått Indonesien klaga hos World trade organisation, landet har också lanserat sitt eget biodrivmedel där 30 procent av råvaran är från palmolja medan resten kommer från fossila råvaror.

– Vi kommer inte vara beroende av att andra länder köper vår palmolja. Om inte du kan använda det, kan jag göra det själv, vår förhandlingsposition är bättre än er, sa Indonesiens president Joko Widodoi till nyhetsbyrån Reuters i december.

Biobränslen spås spela en större roll

I Sverige trädde nya regler i kraft den första juli i fjol som innebär att palmoljerester som används i biodiesel inte längre kan klassas som en restprodukt. Reglerna ställer också krav på spårbarhet och för att klassas som hållbar får den inte komma från mark där det har skövlats regnskog eller där det finns naturskyddsintressen.

Men biobränslen är viktig för regeringens miljöpolitik och användandet spås öka i takt med att reduktionsplikten, som innebär att en andelen förnybart successivt kommer att öka vid pumpen.

Samtidigt är inte palmolja den enda råvaran som ifrågasatts ur hållbarhetssynpunkt. Även träråvara har hamnat i skottlinjen och nyligen slog forskare från flera länder larm om att det kan orsaka större utsläpp än fossila bränslen.