Radar · Politik

Källa: Di Maio avgår som Femstjärnerörelsens ledare i Italien

Italienske Luigi Di Maio.

Luigi Di Maio har avgått som ledare för Femstjärnerörelsen (M5S) i Italien, uppger en insatt källa. Avhoppet spär på bilden av tilltagande splittringar i M5S, men ser inte omedelbart ut att drabba Italiens regering.

Di Maio har aviserat ett offentligt uttalande i eftermiddag, men enligt källor i partiet så tänker han behålla utrikesministerposten i Italien.

Det EU-kritiska antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen fick 33 procent av rösterna i parlamentsvalet 2018 men därefter har dess popularitet fallit rejält. I aktuella opinionsmätningar har M5S ett stöd på cirka 15 procent.

Efter valet 2018 bildade M5S regeringskoalition med högerpopulistiska Lega, ett samarbete som var knackigt och bröt samman i augusti i fjol. Nyval undveks knappt när M5S i september kom överens med sina tidigare motståndare, socialdemokratiska Demokratiska partiet, om ett regeringssamarbete med den partilöse professorn Giuseppe Conte som premiärminister. Därefter har Femstjärnerörelsen drabbats av ett stort antal avhopp.