Energi · Syre förklarar

Syre förklarar: Så sorterar du julen

Tillverkad av glas, men hör inte hemma i glasigloon.

Årets kanske skräpigaste högtid är här. Har du koll på hur paketsnören, värmeljus och trasiga julgranskulor ska sopsorteras? Undvik vanliga misstagen med Syres guide, som som även ger tips på hur du slipper slänga julmatsrester – och undviker djur och palmolja i juleljusen.

RÄTT Pappersförpackningar. Ta bort så mycket tejp som möjligt först.

FEL Tidningsinsamlingen, eftersom julpapper ofta är plastbelagt. Inblandningen av fel material i returpappret kan vi värsta fall sabba hela återvinningen.

TIPS! Spara pappret till nästa år, eller slå in paket i gamla tidningar. (Om du gör det ska pappret sorteras som tidningspapper.)

Julpappret sorteras som pappersförpackning, men snöret ska inte ligga bland plasten utan brännbart restavfall
Julpappret sorteras som pappersförpackning, men snöret ska inte ligga bland plasten utan brännbart restavfall. Foto: Anna K Eriksson /TT

Presentsnöre, tejp, etiketter

RÄTT Restavfall. Denna sektion bränns och ger fjärrvärme och el.

FEL Plastförpackning. I Sverige har vi ett producentansvar för förpackningar, och presentsnören, tejp och etiketter räknas inte som förpackningar.

TIPS! Återanvänd snören till nya paket. Använd snören av andra material än plast.

Trasiga julgranskulor

RÄTT Restavfall. Ibland skiljs brännbart från icke brännbart – kolla vad som gäller där du bor.

FEL Glasåtervinning, plaståtervinning. Julkulor är inte förpackningar och faller inte under producentansvar.

Vilka sektioner som finns för sopsortering kan variera – kolla med kommunen eller med återvinningscentralen där du bor vad som gäller
Vilka sektioner som finns för sopsortering kan variera – kolla med kommunen eller med återvinningscentralen där du bor vad som gäller. Här en container på en återvinningsstation i Åre. Foto: Pontus Lundahl/TT

Värmeljus och marschaller

RÄTT Varierar mellan kommuner, antingen metallförpackning eller metallskrot på återvinningscentralen. Kom ihåg att ta i sär vekeshållaren från ljuskoppen och lägg båda i samma avfallssektion. Eftersom järnet i vekeshållaren sorteras ut med en magnet kommer aluminiumet i koppen annars följa med, och brännas upp i stället för att återvinnas.

TIPS! Det finns Svanen-märkta värmeljus, vars behållare är av glas eller bioplast, som återvinns som glas- respektive plastförpackning när ljuset brunnit ut.

Svenskar bränner omkring 300 miljoner värmeljus varje år, och ljushållaren hamnar ofta i soporna, vilket är fel
Svenskar bränner omkring 300 miljoner värmeljus varje år, och ljushållaren hamnar ofta i soporna, vilket är fel. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ljusstumpar

RÄTT Restavfall, brännbart – om du inte har en kakelugn att tända, eller en ”stumpstake” anpassad för att elda upp hela ljuset.

TIPS! Välj miljömärkta ljus för att undvika palmolja som bidrar till regnsskogsskövling, eller paraffin, som är en biprodukt av fossil dieselolja. Stearin är en förnyelsebar råvara, som dock vanligtvis består delvis av animaliskt fett från slakteriavfall. Vill du undvika det kvarstår ljus av sojavax, kokosvax, rapsvax eller stearinljus av vegetabilisk stearinsyra (vilket är ovanligt). veganguiden.com. har en lista över var du hittar vegetabiliska ljus.

Stearinljus består ofta av animaliskt fett, men det finns veganska alternativ
Stearinljus består ofta av animaliskt fett, men det finns veganska alternativ. Ljusstumpen sorteras som brännbart restavfall. Foto: Unsplash/Mateus Campos Felipe

Trasiga lampor från adventsljusstake eller julbelysning

RÄTT Glöd- lågenergi- och LED-lampor räknas som elavfall, och ska lämnas till en återvinningscentral – om du inte har en sektion för ändamålet i ditt soprum. Även butiker som säljer småelektonik har ansvar för att ta emot uttjänta produkter som är mindre än 25 centimeter.

TIPS! Butikernas ansvar gäller även hushållsapparater, leksaker och elverktyg. Stora butiker har ansvar för att ta emot allt, medan små butiker bara måste ta emot samma sorts vara du köper. Undersökningar har dock visat att efterlevnaden bland små butiker brister. Om de trilskas – hänvisa till lagen som kom 2015.

Uttjänt julbelysning och annan elektronik lämnas på återvinningsstationen som elavfall – eller i butiken som säljer produkten
Uttjänt julbelysning och annan elektronik lämnas på återvinningsstationen som elavfall – eller i butiken som säljer produkten. Foto: Erland Vinberg/TT

Servetter

RÄTT Restavfall.

FEL Matavfallsinsamlingen, på grund av färgen

TIPS! Använd tygservetter om du inte vill förbruka nya hela tiden.

Julkort och kuvert

RÄTT Julkort som pappersförpackning, kuvert som brännbart.

FEL Kuvert hamnar ofta i pappersförpackning, men limmet på kuverten skapar problem, eftersom det inte löses upp i processen i pappersbruket utan klumpar ihop sig. Det resulterar i sämre papperskvalitet eller i värsta fall makulering. Samma sak gäller så kallade Post it-lappar. Genom att lägga kuvertet och liknande i soppåsen kan det istället energiåtervinnas.

Julkort sorteras som pappersförpackning – men kuvert lägg bland brännbart restavfall
Julkort sorteras som pappersförpackning – men kuvert lägg bland brännbart restavfall. Foto: Fredrik Sandberg/TT 

Dricksglas

RÄTT Restavfall. Lägg glaskrosset säkert så att det inte skär sönder soppåsen.

FEL Glasåtervinningen. Drickglas har en annan glaskvalitet än glasförpackningar. Blandas glaskvaliteterna försämras möjligheterna att återvinna glaset. Dessutom är det bara förpackningar av glas som omfattas av producentansvaret för förpackningar.

Julgran

RÄTT Kolla med kommunen, som ibland hämtar på en plats i din närhet. På vissa håll är det grovsoprummet som gäller.

TIPS! Såga av grenarna (delvis eller helt) och använd julgranen som klätterställning för växter när våren kommer. Om du behöver köra granen till en återvinningsstation – erbjud dig att även ta med grannens, för att undvika onödig transport.

En av Stockholms Vatten och Avfalls drygt 50 uppsamlingsplatser för julgranar i Stockholm
En av Stockholms Vatten och Avfalls drygt 50 uppsamlingsplatser för julgranar i Stockholm. Granarna omvandlas till biokol och fjärrvärme. Foto: Stina Stjernkvist/TT 

Matrester

RÄTT 73 procent av Sveriges kommuner samlar in källsorterat matavfall, som vanligtvis rötas till biogas. Erbjuds det inte kan den som har utrymme och odlingsmöjlighet skaffa egen kompost. Annars: Restavfall.

TIPS! Planera så att du inte skapar svinn. Är du van vid en jul med många gäster kan recepten behöva skalas ner. Många receptsajter har tips på hur du använder julmatsrester till nya måltider, om du hinner tröttna på ursprungsrätten och den inte passar att frysa in.

Frityrolja

RÄTT Sila och återanvänd oljan så länge den inte har tagit för mycket smak. Därefter: häll i en plastdunk eller mjölkkartong du ändå tänkt slänga, och släng i vanliga soporna/brännbart. Att just denna förpackning inte kan återvinnas innebär en mindre miljöförlust än igensatta avloppsrör. Alternativt i kommunens insamling av matfett på återvinningscentralen, om en sådan finns.

FEL Diskhon. Oljan kan bilda fettproppar som sätter igen avloppsrören.

Källa och faktagranskning: Avfall Sverige

Saknar din kommun insamling för matavfall kan du ta hand om det på egen hand, till exempel med hjälp av bokashi
Saknar din kommun insamling för matavfall kan du ta hand om det på egen hand, till exempel med hjälp av bokashi. Foto: Claudio Brescian/TT 

3 vanliga frågor om sopsortering

Ska jag diska förpackningarna före insamling?

Nej, förpackningarna behöver inte vara rengjorda. Det räcker med att de är tömda och att det inte finns några matrester kvar. Rester av tvål och schampo kan med fördel lämnas kvar eftersom det fungerar som rengöringsmedel i samband med plaståtervinningen.

Hur gör jag med blandade material, som chipspåsar och medicinförpackningar?

Som regel ska de slängas i den sektion som större delen av förpackningen består av. Ofta står det på själva förpackningen vad de ska sorteras som. En chipspåse må se metallblank ut, men testa knyckla ihop den – om den inte behåller sin form är det plastinsamlingen som gäller.

Måste jag klippa isär plastkorken från kartongen på mjölkpaketet?

Du ska aldrig behöva använda ett verktyg för att separera två material åt, så går de inte att dela på ett enkelt sätt så får det andra materialslaget sitta kvar på förpackningen. Till exempel får du lämna kvar den metallring som blir kvar på olje-/vinägerflaskan av glas när korken skruvats av. Samma sak gäller den plastdel som sitter kvar på mjölkförpackningen med skruvkork, när du skruvat av locket.
Källa: Avfall Sverige