Radar · Utrikes

Intercept: CIA-stöttade mördarpatruller dödade skolbarn i Afghanistan

Dödspatrullerna ska enligt The Intercept ha fått träning och stöttats av USA:s underrättelsetjänster med syfte att jaga talibaner, men ska ha terroriserat lokalbefolkningen.

CIA-stöttade mördarpatruller dödade skolbarn i Afghanistan i olika räder 2018. Det hävdar ett nytt avslöjande från nättidningen The Intercept, som har talat med offer och överlevanden från attackerna.

Enligt The Intercept ska de beväpnade grupperna ha attackerat religiösa skolor, så kallade madrassas, under flera nattliga räder 2018. I en sådan räd i december samma år attackerade en dödspatrull en skola i Wardak-regionen och dödade 12 pojkar, varav den yngsta var 9 år gammal. Syftet ska ha varit att lokalisera och döda talibankrigare.

Dödspatrullerna, vars grundande går tillbaka ända till kriget i Afghanistan på 1980-talet, har fått  hjälp från USA med träning, militär underrättelse, drönare och bombningar, enligt Intercept.

–  De här paramilitära grupperna grundades redan i början av kriget i Afghanistan av CIA-agenter. Nätverket är skapat så att det ser ut att vara helt under kontroll av CIA men består i själva verket av afghanska soldater, säger reportern Andrew Quilty, till nätsajten Democracy Now.

Afghanska ögonvittnen

The Intercept ska ha tagit del av vittnes mål från 50 överlevanden och ögonvittnen från attackerna. De berättar om avrättningar, massakrer, stympningar, försvinnanden och flygbombningar av civila hus. Attackerna ska ha föregåtts av bombningar och att de paramilitära grupperna har flugits in med helikopter.

Trots att det finns uppgifter om att samma regimtrogna dödspatruller attackerat sjukvårdsinrättningar har få rapporterat om övergreppen tidigare, menar the Intercept. CIA har avböjt att kommentera räderna eller andra frågor gällande attackerna. Inte heller har den amerikanska armén velat svara på frågor, enligt the Intercept.

Peter Al Fakir

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV