Radar · Miljö

Städerna som vill bli världsbäst på klimatarbete

Åtta svenska städer, inklusive storstadskommunerna, vill bli vägvisare för världens arbete med klimatmålen.

Åtta städer, inklusive Stockholm, Malmö och Göteborg, vill gå i bräschen för världens klimatmål. Imorgon skriver de under en avsiktsförklaring.

Det är Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Växjö, Uppsala, Umeå och Enköping som har ambitionen att bli klimatneutrala 2030 –15 år före Sveriges nationella klimatmål.

De här städerna, med tillhörande kommuner, aspirerar också på att bli världsledande när det gäller klimatmål och omställning.

Tanken är att de ska kunna fungera som en slags kombinerad vägvisare och blåslampa – nationellt som internationellt. 

Imorgon, torsdag, undertecknar de en gemensam avsiktsförklaring, ett avtal som brukar upprättas mellan parter för att skapa arbetsro och ramar för kommande förhandlingar om ett slutligt avtal.

De här städernas omställningsarbete ska ge utrymme för testande och experimenterande för att kunna komma fram till så hållbara lösningar som möjligt.

Mötet imorgon, som går att följa digitalt mellan kl 10 – 12, sker inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities – en slags katalysator och samordnare för olika aktörer i samhället när det gäller omställning och klimatmål.

Innovationsmyndigheten Vinnova, Energimyndigheten,  det statliga forskningsrådet Formas, och KTH, Kungliga Tekniska högskolan, står bakom Viable Cities.