Radar · Integritet

Samkönade äktenskap kan bli möjligt i Bosnien

Historisk första pridefestival i Sarajevo i september i fjol.

Motståndet till att ge hbtq+-personer rättigheter i Bosnien har länge varit stort. Men nu tyder mycket på att det finns politisk vilja att legalisera samkönade äktenskap i åtminstone en av landets tre administrativa regioner, rapporterar tidningen Balkan Insight.

När det i september i fjol var pridefestival i Bosniens huvudstad Sarajevo var det den sista huvudstaden i Europa att arrangerade en sådan. Säkerheten och bevakningen var hög. Motståndet mot att ge homosexuella rättigheter i samhället har länge varit stort och homofobin är utbredd. Hbtq+-personer har i samband med olika event utstått både misshandel och våld, skriver Balkan Insight.

Men regeringen i Federationen Bosnien och Hercegovina, en av Bosniens två entiteter med stort sjävbestämmande, tycks nu visa politisk vilja att legalisera samkönade äktenskap. Sead Lisak, medlem av den arbetsgrupp som ska utreda frågan, säger till Balkan Insight att det första mötet ska hållas i april. De ska även inkludera organisationer från civilsamhället som arbetar med frågorna.

Arbetsgruppen har tillsatts efter att entitetens inrikesministerium efterfrågat att reglera statusen för de samkönade par som har registrerat sitt partnerskap utomlands och sedan rest tillbaka till Bosnien. I den andra entiteten, Republika Srpska, där majoritetsbefolkningen är av serbiskt ursprung och ortodoxt kristna, finns inget liknande initiativ för att legalisera samkönade äktenskap. I Federationen Bosnien och Hercegovina är majoritetsbefolkningen bosniaker, och därmed muslimer.

Bosnien är sedan balkankrigens slut på 90-talet och Daytonavtalet uppdelat i två så kallade entiteter och ett självstyrande distrikt, Brčko. De två entiteterna är i sin tur uppdelade i kantoner som var och en har en också har en hög grad självbestämmande. Landet har tre presidenter och ett av de mest komplexa politiska systemen i världen. Korruptionen anses vara utbredd.

Liknande situation i Serbien

Också i grannlandet Serbien är motståndet mot hbtq+-personer stort. I en personligt hållen text beskriver konstnären och aktivisten Kristina Kastelec sina erfarenheter som lesbisk kvinna i Serbien. Hon driver landets enda öppet feministiska och queera tatueringsstudio. Hon skyller den utbredda homofobin och på okunskap – i skolan får unga serber inte lära sig någonting om hbtq+-personer.

Från de styrande politikernas håll i Serbien finns det inte mycket intresse av att diskutera och utöka rättigheterna för hbtq+-personer. Efter samtal med skolungdomar drar Kristina Kastelec slutsatsen att de gärna vill förstå – men att bristen på kunskap istället leder till att hat och fördomar istället får fäste.