Radar · Nyheter

Högt tryck på akutboenden för hemlösa under coronakrisen

Stockholms stadsmission har ökat insatserna under coronakrisen, samtidigt som intäkterna från second handbutikerna rasat kraftigt.

Vart tar jag vägen om jag blir sjuk? Oron sprider sig bland hemlösa, vittnar Stockholms stadsmission som möter ett ökat tryck på sina akutboenden under coronakrisen.

Stockholms stadsmission möter hundratals hemlösa varje vecka. Åtskilliga ger uttryck för en stor oro för coronaviruset. Och oron är befogad, menar Jonas Wihlstrand, chef för social omsorg på Stockholms stadsmission.

– Vi andra uppmanas att gå hem och isolera oss om vi blir sjuka. Om jag inte har något hem och blir sjuk, men inte tillräckligt för att söka vård, vart ska jag ta vägen? Ska jag lägga mig på en offentlig toalett? säger han..

Stockholm hör till de städer som drabbats hårdast i landet av coronaviruset. Där lever också en stor del av Sveriges minst 5000 akut hemlösa, det vill säga de svenska medborgare som Socialstyrelsen har räknat med helt saknar tak över huvudet. Där ökar nu trycket på Stockholms stadsmissions akutboenden för hemlösa, bland annat till följd av att mindre organisationer fått stänga ner verksamheter till följd av brist på volontärer.

Många av Stockholms stadsmissions ordinarie volontärer är äldre och kan därför inte vara ute i verksamheterna, men nya har tillkommit.

– En stor del av våra volontärer är över 70 och ska stanna hemma, men istället har unga räckt upp handen, säger Jonas Wihlstrand.

Stockholms stadsmission byggde förra våren om sina akutboenden. Den som har förkylningssymptom kan därför stanna på sitt rum och få mat levererad utanför dörren.

Än så länge har det ökade trycket kunnat mötas, men det finns en oro för att ekonomin ska sätta käppar i hjulet. Försäljningen i organisationens second hand-butiker, som finansierar en stor del av verksamheten har rasat.

– Vi gör mer, men får in mindre pengar, säger Jonas Whilstrand.

Den svåra situation som coronakrisen innebär för hemlösa, blottlägger enligt Jonas Whilstrand samhällets nonchalans inför hemlösheten.

– Vi ser konsekvenserna av att Sverige saknar en nationell hemlöshetsstrategi och i årtionden haft en obefintlig bostadspolitik.