Radar · Politik

V och M pressar regeringen om LSS – och bäddar för mer samarbete

Den tilltänkta  V-ledaren Nooshi Dadgostar är redo att fortsätta Jonas Sjöstedts samverkan med Moderaterna och Kristdemokraterna i frågor där de har en gemensam uppfattning.

Staten ska ta hela ansvaret för LSS, personlig assistans för funktionshindrade. Det krävde Vänsterpartiet tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna i fredags. Att partierna i var sin ände av den politiska skalan går samman kan hända fler gånger. Den tilltänkta V-ledaren Nooshi Dadgostar har redan träffat M-ledaren Ulf Kristersson.

Kravet från V, M och KD går ut på att staten snabbt ska utreda hur den personliga assistansen ska organiseras för att kunna ta över hela ansvaret redan före valet 2022. I dag delar staten och kommunerna på ansvaret och kostnaderna och kritiken mot systemet har varit massiv de senaste åren efter rapporter om hur människor drabbats av indragen assistansersättning.

– LSS är en rättighetslagstiftning och vilka insatser du får eller hur processen går till ska inte vara beroende av var i landet du bor, säger Maj Karlsson, Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson, i ett pressmeddelande.

Ifjol föreslog en statlig utredning att staten ska ta över ansvaret för den personliga assistansen, men ännu har regeringen inte gått vidare med förslaget. Nu pressas de alltså från både höger och vänster att göra det.

– Dagens system riskerar att kommunens budget – inte personens behov – blir avgörande för vilket stöd en person får. Så kan vi inte ha det, säger Pia Steensland, Kristdemokraternas talesperson för funktionshinderfrågor.

Kan fälla regeringen tillsammans

Det är inte första gången M, KD och V gör gemensam sak. Bland annat tvingade man i vintras fram extra pengar till välfärden. I söndagens Agenda i SVT sa moderatledaren Ulf Kristersson att han redan träffat Nooshi Dadgostar, som väntas väljas till ledare för Vänsterpartiet den sista oktober.

– Det är viktigt för våra väljare att de ser att vi gör vad vi kan för att driva igenom förslag som förbättrar människors vardag, sa Nooshi Dadgostar.

Hon upprepade också den nuvarande partiledaren Jonas Sjöstedts hot om att fälla regeringen om man lägger förslag om försvagad arbetsrätt eller friare hyressättning. Moderatledaren sa sig vara beredd att stödja en misstroendeförklaring, oavsett orsaken till den.

– Jag har beskrivit för Vänsterpartiet att den dag de på allvar fått nog av den här regeringen och är beredd att avsätta den kan de vara hundra procent säkra på att det kommer vi också göra, sa Ulf Kristersson.