Energi · På gång

På gång

I dag, måndag, presenteras årets budgetproposition av finansminister Magdalena Andersson (S).

19-25/9 Nätevenemang: Den viktiga och växande bokmässan i Angered ordnas i år digitalt. Författare från olika delar av världen deltar och det bjuds på läsningar, workshops, intressanta samtal och diskussioner.

Budgetpropositionen 2021

21/9 Budgetpropositionen och höständringsbudgeten lämnas till riksdagen. Finansminister Magdalena Andersson presenterar budgeten på en pressträff. Ingen budgetpromenad på grund av rådande omständigheter. Oppositionspartierna kommenterar budgeten under dagen.

Arbetsmarknaden i kris och förändring

21/9 Nätevenemang: Hur mår den svenska arbetsmarknaden just nu? Hur kommer den att se ut i framtiden? Kommer pandemin att stärka de strukturella förändringar som redan är i spel eller leda till något helt nytt? Pustervik i Göteborg sänder ett samtal mellan forskare.

Internationella fredsdagen

21/9 Denna dag uppmärksammas Internationella fredsdagen.

Vem vinner Greenwashpriset?

22/9 Nätevenemang: Vem vinner Svenska Greenwashpriset 2020? Blir det Sveaskog, Svemin eller klimatkompensationsbranschen? Jordens vänner arrangerar en temakväll om Svenska Greenwashpriset.

Utställningar om Sverige och Förintelsen

22/9 Stockholm: Forum för levande historia pressvisar två nya utställningar Sverige och Förintelsen  och Vita bussarna – fotografier av KW Gullers.

Möt motståndet i Minsk

22/9 Nätevenemang: I veckor har gator och torg i Belarus fyllts av demonstrationer riktade mot sittande president Aleksandr Lukasjenko. Vad är det som egentligen sker och varför? ABF arrangerar ett digitalt samtal om hur kampen för demokrati ser ut i dag.

FN:s generalförsamling samlas digitalt

22/9 USA: FN:s generalförsamling samlas (till 28/9). Världens ledare deltar i den årliga debatten genom videoinspelade tal i stället för att fysiskt åka till New York.

Bisexualitetens dag

23/9 I dag uppmärksammas Bisexualitetens dag.

Digital bokmässa i Göteborg

24/9 Nätevenemang: Bokmässan i Göteborg blir en litterär digital festival (till 27/9) med ett sedvanligt digert program av läsningar, föredrag och samtal.

Svensk klimatpolitik – hur står det till?

25/9 Nätevenemang: Klimatpolitiska rådet har granskat den svenska regeringens klimatpolitik. Kommer vi nå målet om noll utsläpp 2045 och vad föreslår Klimatpolitiska rådet för åtgärder? Digitalt föredrag med Karin Bäckstrand, professor i samhällsvetenskaplig miljöforskning.

Klimatsamtal med FN-förbundet

25/9 Nätevenemang: Mål 12 om hållbar konsumtion och produktion är en av Sveriges och andra rika länders stora utmaningar när det gäller genomförandet av Agenda 2030. Svenska FN-förbundet bjuder in till ett samtal om hur vi kan förhålla oss till våra stora, både materiella och klimatpåverkande utsläpp.

Global skolstrejk för klimatet

25/9 Skolstrejkrörelsen Fridays For Future utlyser en global aktionsdag för klimatet. Över hela världen kommer det att ske demonstrationer och manifestationer som anpassas efter hur situationen gällande covid-19 skiljer sig mellan olika länder.

Äpplets dag

25/9 I dag kan man med fördel äta äpplen på Äpplets dag.