Radar · Nyheter

Ny läcka: Nordea stoppar inte misstänkt penningtvätt

Nordea är en av flera internationella banker som nu misstänks för penningtvätt efter en läcka i USA.

Nu är Nordea återigen misstänkt för att låta sina kunder tvätta pengar genom banken. Detta efter att hemliga dokument läckt som visar hur enorma summor tycks ha tvättats genom det internationella banksystemet. För Nordeas del handlar det om suspekta transaktioner på över 1,5 miljarder kronor, rapporterar Yle.

Över 2000 dokument som tar upp transaktioner som misstänkts vara penningtvätt har läckt till sajten Buzzfeed News i USA. Bland dessa dokument nämns Nordea. Banken tycks inte ha kontrollerat sina kunder tillräckligt eller de transaktioner som genomförts genom banken. Bland annat har en del av Nordeas kunder bestått av bolag i skatteparadis, de har funnits ologiska syften med transaktionerna och stora jämna belopp har överförts inom en kort tidsperiod, rapporterar SVT Nyheter.

Dessutom vet inte Nordea alltid vilka kunderna är, visar läckan, något som en bank ska veta. Enligt Yle finns det suspekta transaktioner på över 1,5 miljarder kronor. Största delen av transaktionerna ska ha gjorts år 2013-2017.

Nordea har tidigare låtit pengar tvättas i banken

Och det är inte första gången som Nordea blivit påkommen med att inte stoppa misstänkt penningtvätt. 2013 varnades banken av Finansinspektionen, FI, och fick några år senare betala den då högsta möjliga straffavgiften på 50 miljoner kronor.

2016 kom Panamadokumenten i vilka Uppdrag granskning fann att Nordea bland annat hade 400 kunder i skatteparadis och hade lånat tre miljarder kronor till en oligark som hade nära band med envåldshärskaren i Kazakstan.

Så svarar Nordea

Nordea säger till Yle att banken inte godkänner att den används för penningtvätt. Banken uppger också att den, efter år 2015, vidtagit flera åtgärder för att  förebygga penningtvätt och andra ekonomiska brott, samt att banken alltid ger myndigheterna de uppgifter som myndigheterna ber om.