Radar · Politik

Miljardregn i budgeten – men alla är inte nöjda

– En historiskt stor budget för att återstarta svensk ekonomi, sa Magdalena Andersson när hon presenterade budgeten.

Kritik från LO, beröm från Svenskt näringsliv. Reaktionerna följer inte det vanliga mönstret när en socialdemokratisk finansminister lägger fram fram budgeten.

Den budget som på måndagsmorgonen presenterades av finansminister Magdalena Andersson (S) liknar ingen tidigare. Satsningar på 105 miljarder kronor för nästa år är flerdubbelt mer än vanligt, i syfte att få fart på ekonomin som tvärnitade när coronapandemin slog till.

Av de 105 miljarderna går runt 30 miljarder vardera till skattesänkningar och vård skola och omsorg, 10 till klimat och miljö, 6 till stärkt a-kassa och 4 miljarder till fler utbildningsplatser. Därutöver har stora satsningar på försvaret aviserats från år 2023 och framåt.

De stora summorna gör att alla partierna som står bakom budgeten  –Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna – kan utropa sig till vinnare. Men samtidigt har olika intressegruppers förväntningar varit högt uppskruvade och det är långt ifrån alla som är nöjda med hur pengarna fördelats.

Här är några av reaktionerna:

LO: "Ett dåligt skämt"

Den stora fackliga organisationen är inte glada över den stora tonvikten på skattesänkningar i form av sänkt bolagsskatt, arbetsgivaravgifter för unga och inkomstskatter.

– Det är ett dåligt skämt att man diskuterar det överhuvudtaget i den här situationen när vi har så överväldigande samhällsbehov, sa LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström till ETC.

På måndagen meddelade regeringen att de förlänger den förstärkning av a-kassan som gjordes när coronakrisen slog till. Både golvet och taket i ersättningen fortsätter att ligga kvar på en högre nivå fram till 2022. Likaså förlängs de sänkta kraven för att kvalificera sig för a-kassan. Det välkomnas av LO. Men ordföranden Susanna Gideonsson menar att förstärkningen måste bli permanent. ”Om någon får för sig att förbättringen ska rullas tillbaka om två år får den tänka om”, twittrar hon.

Skattebetalarnas förening: "Får hjulen att snurra"

De sänkta inkomstskatterna fick Skattebetalarnas regering att jubla.
– Dels för att det är ett bra sätt att få hjulen att snurra, men framförallt för att det är viktigt att fler får behålla mer av vad de har arbetat ihop, sa vd:n Christian Ekström.

Svensk näringsliv: "Dörröppnare till arbetsmarknaden"

Sänkning av arbetsgivaravgiften har flera ekonomer dömt ut som ett ineffektivt sätt att få fler att jobba. Men Svenskt näringsliv lyfter fram reformen som exempel på vad de menar vara bra, men otillräckliga åtgärder i budgeten.

– Att arbetsgivaravgiften för unga sänks är välkommet. Det kan bli en dörröppnare in till arbetsmarknaden för många, säger vd:n Jan-Olof Jacke, i en kommentar.

Naturskyddsföreningen: "Svårt att bedöma"

Generalsekreteraren Karin Lexén berömde regeringen för de satsningar på miljö– och klimat man presenterade, men efterlyste borttagande av klimatskadliga subventioner.

– Det är svårt att bedöma budgeten i sin helhet, sa hon.

Budgetsatsningar kan inte väga upp investeringar i fossila bränslen och att säga nej till Preems utbyggnad är avgörande, menar hon.

– Om Preem får sitt tillstånd blir det naturligtvis mycket svårare att nå klimatmålen, även med alla dessa satsningar, säger Karin Lexén.

PRO: "Mycket, mycket kritiska"

2 miljarder satsas i budgeten på höjda pensioner för främst de med lägst pensioner. Det välkomnas av den största pensionärsorganisationen PRO, som däremot är missnöjda med att pensionärer kommer fortsätta betala mer skatt än arbetstagare fram till 2023.

– Vi är mycket, mycket kritiska till att klyftan mellan pensioner och löner inte tas bort förrän 2023, säger PRO-ordföranden Christina Tallberg till TT.

Uppdaterad kl 17.00: I en tidigare version angavs en felaktig summa för satsningar på vård, skola och omsorg.