Radar · Inrikes

Arbetslösa låginkomsttagare får mindre del av coronastöd

A-kassan har inte höjts sedan 2015 för dem med låga inkomster.

Den tillfälliga höjningen av A-kassan kan ge tusentals kronor mer i månaden för den som blir arbetslös. Men höjningen gäller främst hög- och medelinkomsttagare. De som har låg lön har inte fått höjd A-kassa sedan 2015. ”Det är inte okej. A-kassan borde höjas i takt med inflationen”, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges A-kassor.

Idag föreslår regeringen att förlänga den tillfälliga höjningen av A-kassan i två år. Detta för att mildra effekterna av coronapandemin så att fler skulle konsumera mer och skapa tillväxt.

Höjningen som infördes under våren och sommaren innebär dels att personer som har varit arbetslösa i längre än 101 dagar får 240 kronor mer i dagersättning än tidigare. Dels att personer med högre inkomst inte slår i inkomsttaket så tidigt. Det har resulterat i att en mycket större andel av de arbetslösa får ut 80 procent av sin lön innan skatt idag än innan den tillfälliga ändringen.

Organisationen Sveriges A-kassor har räknat på hur mycket pengar arbetslösa tjänar på den tillfälliga höjningen. En person som har haft  hög lön kan nu få ut 26 400 kronor jämfört med 20 020 kronor tidigare.

En arbetslös person som haft en medianlön på 31 700 kronor och betalar samma skattesats som i Hörby får nu ut 17 431  kronor i A-kassa efter skatt, jämfört med den tidigare A-kassan som låg på bara 13 978 kronor efter skatt.

Låginkomsttagare får ingen höjd A-kassa

Men för de som har en inkomst under 25 000 kronor i månaden före skatt har det inte gjorts samma satsningar under coronapandemin. En del av de som är arbetslösa längre än 101 dagar får visserligen del av höjningen med de 240 kronorna. Men i övrigt ligger deras A-kassa på samma nivåer som tidigare.

Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges A-kassor, tycker inte att taket för dem behöver höjas, eftersom de redan får ut 80 procent av sin lön. Däremot ifrågasätter han jobbskatteavdraget.

– Skatten gör ju att det blir ett rejält avbräck. Den är mycket högre för den som är arbetslös än för den som jobbar. Varför ska en arbetslös betala mycket högre skatt? Det är värt att diskutera, säger han.

”Borde höjas i takt med inflationen”

Han reagerar också på att A-kassan i stort inte har höjts sedan 2015.
 – Det är inte okej att den inte har höjts på så länge. Vår inställning är att den borde höjas i takt med inflationen precis som sjukpenningen gör, säger han.

Men han välkomnar samtidigt att regeringen nu valt att förlänga coronasatsningen.
– Det är väldigt klokt. De nivåer som nu gäller börjar närma sig en rimlig nivå, säger han.

Flera fackförbund kräver samtidigt att höjningen av taket borde bli permanent, rapporterar tidningen Kollega.

Men det finns också andra som är kritiska mot höjningen av taket. Tankesmedjan Timbro anser till exempel att färre personer kommer vilja söka jobb i fall A-kassan blir generösare. På Expressen debatt skriver Timbro: ”Det är viktigt att upprätthålla incitamenten att söka jobb – inte minst i en lågkonjunktur. Regeringen måste därför låta den tillfälliga förstärkningen av arbetslöshetsförsäkringen bli just tillfällig.”

Texten har uppdaterats och infört ett förtydligande.