Energi · På gång

På gång

Författarna Aleksander Motturi och  Andrzej Tichý pratar om sin gemensamma roman Skymningszoner på Göteborgs romanfestival.

19–25/10 Västra Götalandsregionen arrangerar Hållbarhetsveckan med inte mindre än 179 olika progampunkter. Bland annat arrangeras livesändningar från Göteborgs stadsbibliotek med webbinarer på teman som Civil olydnad i kampen för biologisk mångfald, Hur vi vann mot fossiljätten Preem och Naturens rättigheter.

Göteborgs romanfestival

20–21/10 Göteborgs romanfestival fortsätter med sin andra del, så klart i covid-anpassad skepnad. Alla samtal sänds live på Facebook. Vi får bland annat möta Nina Wähä, Malin Lindroth och Aleksander Motturi samt förläggare och kritiker.

Antisemiten vid makten. Sant eller falskt?

21/10 Sverige gjorde stora eftergifter för Nazityskland under andra världskriget. Svensk flyktingpolitik var också mycket restriktiv gentemot judiska flyktingar och svenska företag ariserades. Vad låg bakom besluten? Påverkades de av att det i Sverige fanns personer med makt och inflytande som var antisemitiska och kanske till och med sympatiserade med nazismen? Forum för levande historia livesänder ett panelsamtal.

Webbinarium om växtbaserad mat i skola och förskola

21/10 Djurens rätt arrangerar ett webbinarium om varför det växande intresset för vegansk kost inte får genomslag i skola och förskola. Varför är det så här, och hur kan man jobba för att komma vidare? Under ett samtal reder Djurens rätt ut några av de vanliga missförstånden om vad som gäller i frågan, och tittar på effekten för de elever som drabbas. Inför seminariet kommer Djurens Rätt att släppa en ny rapport på ämnet.

Skatta oss lyckliga – idéer för mer rättvisa skatter

21/10 Tankesmedjan Tidens och LO-ekonomernas skattepolitiska slutrapport presenteras vid ett digitalt seminarium. LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström, Daniel Färm från Tiden, LO-ekonom Balder Bergström, LO-ordförande Susanna Gideonsson med flera medverkar.

Invandring, boende och arbete – hur ser samspelet ut?

22/10 SNS arrangerar digitalt seminarium om integration kopplat till bostad och arbete. Rapport presenteras där tre forskare tar ett helhetsgrepp på integrationen och pekar ut ett antal målkonflikter som uppstår när integrationen organiseras som i dag.

Barnvagnsmarschen

22–27/10 Barnvagnsmarschen har pågått sedan 2010. Varje år samlas tusentals människor på ett femtiotal orter i hela landet för att tillsammans manifestera mot mödradödlighet. I år väljer alla själva när och var man vill marschera under perioden 22–27 oktober för rätten att överleva sin graviditet. Alla som deltar får alltså sin alldeles egna barnvagnsmarsch, så att man undviker att samlas i stora grupper.

Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar delas ut

22/10 Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg delar ut regeringens pris för svensk export av kulturella och kreativa näringar. Årets pristagare kommer att offentliggöras i samband med utdelningen.

Seminarium – FN 75 år

22/10 Riksdagens talman Andreas Norlén arrangerar seminarium med anledning av FN:s 75-årsjubileum.

Presidentdebatt mellan Trump och Biden

22/10 USA:s presidentkandidater Donald Trump och Joe Biden möts i den tredje och sista presidentdebatten.

Stamningsdagen

22/10 I dag uppmärksammas Internationella stamningsdagen.

Digitalt hackaton: Kids hack the crisis

23–25/10 Unicef Sverige och Svenska institutet arrangerar Kids hack the crisis, där barn och unga får vara med och hitta lösningar på de utmaningar som pandemin för med sig.

Klimatstrejk

23/10 Greta Thunberg fortsätter att strejka för klimatet tills Sverige är i linje med Parisavtalet. I Göteborg samlas klimatengagerade för att stödja Greta och framföra krav på klimatåtgärder lokalt och nationellt. I Stockholm samlas man online.

Debatt om dödshjälp

23/20 Portugals parlament debatterar förslag om folkomröstning om dödshjälp.

Internationell utblick: FN fyller 75 år

24/10 FN fyller 75 år. Det uppmärksammas på ABF i Stockholm med två seminarier som livesänds. FN:s uppdrag är fred, mänskliga rättigheter och utveckling. Hur uppdraget genomförts under åren kan belysas ur en rad olika perspektiv som också belyser hur stater hanterat sitt uppdrag. Medverkar gör bland andra Jan Eliasson, tidigare biträdande generalsekreterare i FN.

Dagen för utvecklingsfrågor

24/10 I dag uppmärksammas Internationella dagen för information om utvecklingsfrågor.

Segerstedts frihetspenna till Per Svensso

26/10 Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne tilldelar journalisten och författaren Per Svensson utmärkelsen Torgny Segerstedts frihetspenna. Ceremonin är på grund av den pågående pandemin inte offentlig men sänds live.

Dagen för intersexuella

26/10 Denna dag uppmärksammas Intersex awareness day.

Potatisens dag

26/10 I dag firas Potatisens dag.

AW online: Vem får säga vad?

27/10 Kändisar, politiker, forskare, journalister, författare och artister. Listan över personer som har fått sina karriärer raserade på grund av sina åsikter och handlingar växer för varje dag. Vissa menar att det är ett hot mot yttrandefriheten, demokratin och den öppna debatten. Varför är de här fenomenen så aktuella just nu? AW med forskare livesänds som vanligt från Pustervik i Göteborg.

Sverige kan vara helt förnybart 2040 – ta del av hur vi når dit

27/10 Naturskyddsföreningen arrangerar en digital workshop om framtidens energiomställning. Fossila bränslen måste fasas ut så snabbt som möjligt och det kräver politiska beslut. Under workshoppen diskuteras lösningar, samtidigt som några av de största frågetecknen reds ut. För hur ska energin räcka och vad gör vi när det inte blåser?

Dom i unikt jättemål gällande artskyddsbrott

27/10 Dom meddelas i mål mot en man i 50-årsåldern som köpt och sålt döda djur och djurdelar både via nätet och i direkta affärsuppgörelser. Mannen är åtalad för grovt artskyddsbrott och enligt åklagaren är målet det största i sitt slag i Sverige hittills.

Dagen för religionsfrihet

27/10 Denna dag uppmärksammas Internationella religionsfrihetsdagen.

Skolbibliotekens dag

27/10 I dag uppmärksammas skolbiblioteken på Internationella skolbiblioteksdagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV