Glöd · Ledare

Någon jävla ordning ska det va’ i en regering

Äntligen någon jävla ordning, äntligen insåg regeringen att det behövs en pandemilag som tar tag i de absurda konsekvenserna som användandet av ordningslagen för att bekämpa en pandemi lett till. En lag som gör att ishockeylag kan trycka in folk på de trånga ytor som loger och restaurangerna ofta utgör på arenorna, men inte får släppa in mer än 50 personer på läktarna, hur stora och luftiga de än är. En absurditet som gjort att Färjestad kan ta in 900 personer på sina matcher medan de utan resturang bara kan ta in 50, vilket gjort att Rögle planerar för att bygga om en hel läktare till restaurang. 

Äntligen blir det någon jävla ordning på lagstiftningen, tänkte jag när jag såg regeringens utspel. Men nej, så var det ju inte. En ny lag, trots att den ska vara tillfällig, kommer inte vara på plats förrän till sommaren och den verkar snarare vara inriktad på att begränsa vår frihet ännu mer än på att kunna öka den på ett smittsäkert sätt. 

När den tillfälliga krislagen trycktes igenom i våras tyckte regeringen att det gick bra att göra det på några dagar. Nu har de behövt sju månader på sig för att komma fram till att de behöver ytterligare drygt sju månader.

7+7 månader för att ta fram något som verkar bli mer lappande och lagande istället för en fungerande pandemilag som så effektivt som möjligt både ger sig på smittspridning och skyddar våra fri- och rättigheter.

7+7 månader som den för demokratin så grundläggande demonstrations- och mötesfriheten fortsätter vara kraftigt inskränkt.

7+7 månader som kultur- och sportarrangörer behöver bygga om läktare till restauranger för att kunna ta in publik och det oavsett hur många tiotusentaltals personer arenan egentligen tar in.  

Det är bara att hoppas att riksdagen med Centern i spetsen kör över regeringen. Någon jävla ordning borde det va’ i en regering. Någon jävla ordning behöver det i alla fall va’ på lagstiftningen.