Radar · Morgonkollen

EU-ministrar lovar grönare jordbruk

Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner.

En bra balans mellan stärkt miljötänk och fortsatt konkurrenskraft. Så sammanfattar Tysklands representant Julia Klöckner kompromissen för EU:s nya jordbrukspolitik som ministrar kunde enas om efter en nattmangling.

– Det var långa förhandlingar och alla enskilda medlemsstater har sina egna regioner, sina jordbruk och sina inriktningar och det är mycket svårt att göra alla helt nöjda. Så lite flexibilitet behövdes, säger den tyska jordbruksministern Klöckner på en presskonferens.

– Vi har gått i hamn med att ta viktiga steg för att säkerställa en modern och framtidsinriktad jordbrukspolitik där klimat får ett betydligt större genomslag än vad det har haft tidigare, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i en första kort kommentar till ministerrådets kameror efter mötet i Luxemburg.

Går längre

Klöckner går så långt att hon kallar det en milstolpe för europeisk jordbrukspolitik – även om det bara handlar om en förhandlingsposition som nu tas vidare för att jämkas med EU-parlamentets åsikter.

I ett pressmeddelande lyfter ministerrådet fram exempel på hur det nya regelverket skulle hjälpa EU:s jordbruk att bli mer hållbart. Bland annat ska bönder som går längre i miljövänlighet än grundkraven kunna få utökat stöd i och med nymodigheten ”eko-projekt”.

Samtidigt mjukstartar nymodigheterna, och länderna får större frihet att välja de verktyg de anser sig behöva för att nå EU-målen om ett grönare jordbruk.

Mer flexibilitet

Reformen ger de enskilda medlemsländerna mer flexibilitet för inhemska lagar och hur medel ska distribueras inom landet. Men de blir samtidigt tvungna att visa högre ambitioner för att nå miljömål än vad de gör i dag.

– Jordbruket måste vara miljövänligt och drivas hållbart men också se till att det finns mat på borden, säger Klöckner.

Även EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski är nöjd över överenskommelsen.

– Det här är bra nyheter för våra bönder, säger han på presskonferensen.

Nu vidtar nya förhandlingar med EU-parlamentet.

– Nu har vi en bra grund att jobba vidare på. Det känns riktigt, riktigt bra, anser landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV