Radar · Integritet

Me too Sweden: Stoppa sugardejting

Bakom manifestationen med fokus på "att stoppa kommersiell, sexuell exploatering" står Me to Sweden och antitraffickingorganisationerna Realstars och Child 10.

På torsdag arrangeras en digital manifestation mot kommersiell, sexuell exploatering. ”Vi måste lyfta debatten och få stopp på sugardejting, en form av prostitution där främst yngre kvinnor utnyttjas av äldre män”, säger Matilda Göranzon, ordförande på Me too Sweden.

Sugardejting innebär att ofta äldre män söker mycket yngre kvinnor eller flickor och erbjuder gåvor i utbyte mot sällskap, som förväntas innehålla sexuella relationer och handlingar. Exploateringen bygger på ett utnyttjande av ojämlika relationer och det finns därmed en förövare och ett offer, enligt Me too Sweden.

Organisationen, som står bakom manifestationen, vill ”synliggöra vad som behöver göras för att få ett stopp på kommersiell, sexuell exploatering av kvinnor”.

– Det är primärt sju krav om vi ställer tillsammans med bland andra Realstars och Child 10. Alla som har utnyttjats sexuellt ska få det stöd som de behöver och brottsofferstatus behöver ses över, för i nuläget får de inte rätt hjälp. Straffen för sexköp måste även skärpas till att minst ge fängelse. Det är allvarligt brott att köpa en annan människa, säger Matilda Göranzon, ordförande för Me too Sweden.

Matilda Göranzon är ordförande för Me too Sweden, som bildades 2018
Matilda Göranzon är ordförande för Me too Sweden, som bildades 2018. Foto: Me too Sweden

”Sexkunskap behöver uppdateras”

De övriga kraven handlar om att utreda sugardatingsajter och liknande för koppleri, att polisen får mer resurser för spaningsarbete även på dessa sidor, att det tillsätts resurser för uppsökande verksamhet för att identifiera utsatta i ett tidigt skede samt att dömda sexköpare och sexköpare som söker hjälp ska gå en kurs med information om prostitution, empati, samtycke, maktstrukturer och jämställdhet.

– Och sexualkunskapen i skolan behöver uppdateras med information om sugardejting, grooming och pornografi, så att unga tidigt förstår och får en kritisk syn, säger Matilda Göransson och fortsätter:

Sugardejting är ett av de vanligaste sätten att lockas in till prostitution och genomsnittsåldern är bara 15 år.

Me too Sweden beskriver sig som en ideell organisation som arbetar för att hålla #metoo på agendan. Metoo briserade hösten 2017 då kvinnor, icke-binära och transpersoner gick samman och gav vittnesmål om erfarenheter av sexuella trakasserier och sexuellt våld.

För Syre har Matilda Göranzon tidigare berättat att efter manifestationen ska politiker bjudas in för att svara på hur de vill agera.

– Manifestationen är till för att personer och organisationer berätta om sina erfarenheter och vad som behöver göras. Därefter kommer vi att ha ett möte med politiker med anledning av de krav som vi, totalt elva organisationer, står bakom. Det är deras möjlighet att svara på vad ska de ska göra nu, säger Matilda Göranzon.

808 män försökte hyra en flickvän

Två av antitraffickingorganisationerna, Realstars och Child 10, har nyligen genomfört kampanjen hyrflickvän.se, med fokus på fenomenet sugardating.

Inför kampanjen skapades en webbplats, riktad till sexköpare som ville hyra en flickvän. När de kom till sidan fick männen registrera ålder, område och önskad ålder på tjejen och väl inloggade möttes de av informationen att det är olagligt att köpa sex.

– Sugardating är ett sätt att skönmåla prostitution och det är i dag ett av de vanligaste sätten att lura in unga, framförallt tjejer, till att börja sälja sex. Sexköpslagen måste skärpas och polisen behöver få mer resurser till arbetet mot sexköp, de som utsätts måste även få bättre stöd, säger Ida Östensson, chef för kommunikation och påverkan på Child 10, i ett pressmeddelande.

Under helgen vecka 41 försökte 808 män hyra en flickvän via kampanjsidan och var sjätte man (16 procent) av dem som registrerade sig sökte efter minderåriga tjejer, enligt organisationerna.

– Trycket på hyrflickvän.se visar hur omfattande problemet med sexköp är och att det behövs kampanjer mot efterfrågan. De senaste åren har antalet digitala bordeller ökat kraftigt och polis, myndigheter och ideella organisationer ligger många steg efter med att utveckla adekvata metoder för att komma åt de digitala bordellerna. Få förövare fälls för sexköp, koppleri eller människohandel, säger Malin Roux Johansson, verksamhetsansvarig på Realstars, i ett pressmeddelande.

Läs även: Metoo: ”Sexuellt våld ett hot mot demokratin”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV