Radar · Migration

Barnoffer för människohandel nekas uppehållstillstånd i Storbritannien

Storbritanniens hårda migrationslagar gör att många migranter, även de utsatta för trafficking, riskerar att deporteras.

Den brittiska regeringen har misslyckats när det gäller att skydda barnoffer för människohandel. Det menar organisationen Ecpat. De uppger sig chockade över offentlig statistik som visar att bara 28 barn fått tillfälligt uppehållstillstånd av närmare 5000 personer som kategoriserats som offer för människohandel.

Enligt offentlig statistik som organisationen Ecpat tagit del av inför Anti-Slavery Day i Storbritannien i förra veckan så hade 4695 vuxna och barn kategoriserats som offer för människohandel i landet mellan år 2016 och 2019. Men av dem hade bara 28 barn och 521 vuxna fått ett tillfälligt uppehållstillstånd av ömmande skäl.

Denna typ av uppehållstillstånd ges utanför de vanliga migrationslagarna på grund av personernas särskilda utsatthet. Därför bör längden på uppehållstillståndet vara tillräckligt lång för att ge varje barn en ”hållbar lösning”, skriver Ecpat i ett uttalande.

Men den stora majoriteten av de som fått rätt att stanna har bara fått uppehållstillstånd för upp till tolv månader. ”För barn är det sällan som ett så kort tillstånd är i deras bästa intresse, eftersom det inte ger den stabilitet de behöver för att vara säkra och återhämta sig från de trauman och övergrepp som de har upplevt”, skriver Ecpat.

Hälften av de utsatta kan vara barn

Hur många av de 4694 personerna som är barn har inte inrikesministeriet velat specificera, men utifrån annan årlig statistik kan man utgå ifrån att det rör sig om uppemot hälften av personerna, skriver Ecpat.

Patricia Durr, vd för Ecpat Storbritannien, säger i ett uttalande att ”uppgifterna bekräftar vad vi vet från vårt direkta arbete med ungdomar – att vi har ett system som tvingar offer för människohandel att navigera bland mycket komplexa invandringsprocedurer och som lämnar dem praktiskt taget strandade när de fyller 18 år.”

Hon fortsätter:

”Det är svårt att överdriva hur utmanande immigrationslimbon är för unga offer för människohandel – att spendera tonåren oroliga för sin framtid, att inte kunna återhämta sig från det trauma och de övergrepp de har lidit, med hög risk för att försvinna och utnyttjas igen och fruktandes sin 18-årsdag. Covid-19 har förvärrat dessa utmaningar eftersom mycket av det stöd de litar på har fallit bort och fientligheten mot migranter har ökat.”

Ecpat uppmanar därför den brittiska regeringen att tillhandahålla långsiktig stabilitet för alla barnoffer för människohandel. För de som är migranter inkluderar det ett invandringsbeslut baserat på deras bästa, skriver organisationen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV