Radar · Djurrätt

Antalet coronasmittade minkfarmar fortsätter öka i Danmark

Danmark världens största producent av minkpäls och i landet finns cirka 1 400 minkfarmar, varje minkfarm hyser normalt mellan 10 000 och 15 000 minkar.

I Danmark, världens största producent av minkpäls, fortsätter coronasmittan att spridas bland landets minkfarmar. Sedan förra veckan har ytterligare ett tiotal besättningar smittats.

Situationen fortsätter att förvärras i Danmark. I början på veckan hade totalt 110 minkfarmar hittats smittade med Covid-19, skrev det danska Livsmedelsverket i måndags på Twitter.

Det är minkpopulationen på norra Jylland som drabbats hårdast i Danmark av coronapandemin. Där ökar smittan för varje dag. Förutom de 110 bekräftat smittade minkfarmarna misstänks 31 till vara smittade.

Enligt danska AgriNews har även minkfarmer i södra Jylland nu smittats. På en gård i Farre i nordvästra Vejle kommun och en i Måde i Esbjerg kommun har smittan hittats och alla minkar måste nu avlivas där.

– Det är oroande att smittan sprider sig längre ner i landet från norr. Senast har vi hittat det på tre gårdar i Ringkøbing-Skjern kommun och på två i Ikast-Brande kommun. Nu finns smittan också på en gård i Farre nära Give och i Måde nära Esbjerg, säger veterinärchef till AgriNews.

I slutet på förra veckan uppgav Flemming Kure Marker, veterinärchef på danska Livsmedelsverket att cirka 2,5 miljoner minkar måste avlivas och att det kommer att ta lång tid, till danska TV 2.

–  Med de resurser vi har just nu kommer dödandet att ta flera veckor och kanske till och med månader.

Totalt finns cirka 1 400 minkfarmar i Danmark, vilket gör landet till världens största producent av minkpäls. Totalt dödas varje år dödas omkring 30 miljoner minkar i världen.