Krönikor

Se upp för andra vågen

Jag tror på en andra våg covid i Sverige höst. Jag har diskuterat det med många de senaste dagarna och mött massivt motstånd. Och i sig är just det motståndet på sätt och vis också en indikator på varför jag sannolikt har rätt. Ju fler som tror att vi fixat detta och kommit ut på andra sidan om vi bara fortsätter som nu, desto större är risken att så inte är fallet.

Vad har jag då för belägg? Inga som är vattentäta. Det har ingen. 

Men ingenstans i världen där man beter sig så slarvigt som vi trots att man har så många smittade har man lyckats undvika en uppgång. Ingenstans. De som kunnat slappna av har det gemensamt att de kommit ner i nära noll, och de utför tokmånga tester och slår ner direkt på varje litet utbrott. Tyskland, Norge, Nya Zeeland. Australien har precis infört masktvång på vissa platser. Texas och Florida har helt tappat greppet om spridningen. 

Flera av mina följare hänvisar till den fina nedgången vi sett i sommar, till att överdödligheten är nära noll, och till att antalet inlagda sjuka nästan försvunnit. Alltså behöver vi inte göra mer än vi gör, menar de, och normalt hade det varit en rimlig slutsats.

Men flera hundra nya fall upptäcks varje dag. Det betyder sannolikt minst lika många som inte upptäcks, och de är de verkligt farliga.

Vi behöver istället betrakta Sverige i ett sammanhang:

1. De som är tillräckligt unga för att mycket sällan bli svårt sjuka lever nu precis som vanligt. Det finns ingen anledning att tro att inte viruset sprids friskt bland dem. Och snart börjar de skolan igen, och kommer att träffas ännu mer.

2. Ingen använder mask. Det gör att vi strosar runt och andas in varandras utandningsluft i affärer och lokaltrafik. När vi börjar jobba efter semestern kommer det att bli trångt igen på tåg och bussar, och många kommer att återgå till sina arbetsplatser. En sjuk kollega kan smitta tio innan hen inser att det är dags att gå hem.

3. Gamla och sköra blir inte sjuka eftersom de håller sig undan, och därför har de klarat sig rätt bra efter första omgången sjuka och döda i mars–maj. Och därför ser vi få inläggningar nu. Men när vi får en stor smittspridning och de ändå måste till Ica kommer det till slut inte att gå. Som en äldre släkting till mig sa: ”jag försöker hålla avståndet, och så ska jag gå ut och där står fem-sex tonårskillar och snackar med varandra och jag måste passera dem”.

4. Sedan har vi den psykologiska faktorn. Många anser som sagt att vi kommit ut på andra sidan, och det finns en övertro på flockimmunitet. Men om vi överhuvudtaget uppnått det är det bara i Storstockholm och inte i resten av landet. Men inte ens här är det säkert att så är fallet. Det är bara en teori.

5. Vi fokuserar på fel saker. Om man avstår från att handhälsa är risken för ytspridning mellan främmande människor mycket liten. Utanför vårdinrättningar och hemmet är det utandningsluften som andra andas in som är den i särklass största risken. Ändå är många hyperfixerade vid hur farligt det är med maskbärare som rättar till sin mask och därmed kanske får lite virus på sina fingrar, men tänker inte det minsta på vad de utsätter andra för när de är i mataffärer och ropar på ungarna de just hämtat på (för)skolan eller hos kompisar, och partiklar sprider sig metervis och hänger kvar i luften för gamla och sköra att vandra in i.

Jag var länge av uppfattningen att vi borde låta smittan spridas bland dem som inte tillhör riskgrupper eller träffar någon som gör det. Jag tycker fortfarande det kan vara ok, men jag har lite ändrat mig eftersom många nu tror på ett vaccin i början av 2021 och inte i slutet. Det är då lättare att härda ut.

Jag har också varit och är fortfarande för öppna grundskolor och öppen barnomsorg, men vi måste samtidigt förstå att där kommer smittan att spridas. Många tror att barn inte kan sprida sjukdomen – det är ren rappakalja. De blir sällan svårt sjuka och dör, men de kan absolut sprida den på samma sätt som andra: genom att vara presymptomatiska eller symptomatiska men föräldrarna missar det, och det finns även asymptomatiska som smittar även om det är mindre vanligt. Det finns tillräckligt mycket information från andra länder för att veta att så är fallet. Där tar man i regel skolöppnandet på allvar med ett batteri av åtgärder.

Om en stor del av Sveriges befolkning går omkring och tror att barn är ofarliga kommer vi inte att agera ansvarsfullt i längden. Min yngsta går i högstadiet, barnbarnen går i förskolor, jag träffar alla regelbundet, alltså vet jag att jag när som helst kan vara smittad och jag agerar därefter. Jag håller avstånd och jag bär mask när jag vistas där sköra måste vara. Jag har själv valt att väga in en liten risk att få sjukdomen, och jag betraktar därför alltid mig själv som en potentiell smittspridare. Så måste vi tänka, vi som har barn omkring oss.

Istället för att studera kurvornas derivatorer och glädjas över dem jämför jag med andra platser där vi sett samma beteende som i Sverige, det vill säga slarvig allmänhet, inga masker, festande unga i kombination med rätt många smittade i befolkningen: USA:s sydstater och Brasilien. De har i dag fullständigt tappat kontrollen.

Jag är just nu i Paris. Här råder masktvång inomhus. De allra flesta lyder. Många bär den dessutom utomhus. Maskerna åker på och av mellan affärerna och metron, sitter på armen, hänger under hakan.  Folk tillrättavisar varandra högljutt när någon missar.

”Pas de respect!”, utbrast en äldre dam till några unga killar som var för långsamma i påtagandet. Samtidigt, i Sverige, menar maskmotståndarna att vi inte kan använda masker om vi inte behandlar dem som kärnvapenavfall, slänger dem eller tvättar dem i blekmedel och 95-gradigt vatten efter varje avtagning och aldrig rör annat än snoddarna.

Dessutom påstår man att vi kommer att strunta i social distansering om vi bär mask. Här kan jag konstatera att Paris är exakt som Stockholm. De flesta håller någorlunda avstånd, några inte alls, men i många fall går det absolut inte att göra det, här som hemma. Vi måste komma förbi myterna och börja bete oss som de länder som faktiskt lyckats, och sluta tycka att vi varit så framgångsrika.

Jag spår många nya fall i slutet av augusti, och jag spår massinläggningar i september och död i oktober och fram tills vi får ett vaccin, och jag har nog aldrig velat ha fel mer än nu.

#wearthedamnmask