Radar · Miljö

Markant ökning av förpackningar på återvinningsstationer

Pandemin har ökat trycket på återvinningsstationerna.

Flödena av förpackningar har aldrig varit så höga den här tiden på året. Svenskarnas ändrade rese- och konsumtionsvanor till följd av coronapandemin tros ligga bakom ökningen.

När det inte går att resa som vi är vana vid konsumerar vi istället, och blir bättre på att återvinna förpackningarna. Den slutsatsen skulle kunna dras utifrån det faktum att antalet insamlade förpackningar har ökat med 20 procent jämfört med samma tid förra året. Så höga flöden brukar annars bara förekomma runt julhelgen, skriver Förpacknings- och tidningsinsamlingen på sin hemsida.

Det skapar dock problem med överfulla kärl vid återvinningsstationerna, vilket i sin tur ökar nedskräpningen runt om kärlen. Fredrik Gemfors, chef för insamling på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, säger att man arbetar intensivt med att anpassa tömningar och rutter efter situationen.

–  Vi ökar antalet tömningar och försöker styra om så att de stationer som är mest belastade töms mest, men det går inte alltid så fort som vi önskar.

Dumpning av avfall som inte hör hemma på återvinningsstationerna har också ökat.

– När annat avfall dumpas på en återvinningsstation så är det faktiskt ett lagbrott, dessutom tar det både tid och resurser som annars hade kunnat läggas på det faktiska tömnings och städningsarbetet, vilket är mycket olyckligt, säger Fredrik Gemfors.

Grovavfall och farligt avfall ska lämnas på de bemannade återvinningsstationer som ska finnas i varje kommun.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV