Radar · Djurrätt

Företag som bryter mot USA:s djurskyddslag måste listas

USA:s jordbruksdepartement måste vara mer transparent och berätta för allmänheten vilka verksamheter de granskar och vilka som bryter mot djurskyddslagen.

En tre år lång rättstvist mellan USA:s jordbruksdepartement och olika djurrättsaktörer är nu över. Departementet måste redovisa vilka företag som inte följer landets djurskyddslag, enligt landets rättsväsende.

Det är djurrättsorganisationer som People for the Ethical Treatment of Animals (människor som är för en etisk behandling av djur, red anm), PETA, som tillsammans med till exempel forskare stämde USA:s jordbruksdepartement, USDA, 2017.

Anledningen till det var att USDA då tog bort en lista från sin hemsida över företag som visat sig bryta mot landets djurskyddslag, AWA. Det kunde till exempel vara valpuppfödare, laboratorier, djurparker och cirkusar.

Det här innebar att allmänheten inte längre kunde se vilka verksamheter som blivit granskade av USDA. Och inte heller vilka företag som har visat sig bryta mot djurskyddslagen.

USDA uppgav att de tog bort de här uppgifterna från sin hemsida 2017 för att inte riskera att integritetskränka och oroa ägare till olika djurföretag och verksamheter med djur.

Sedan dess har departementet ändå gjort vissa publiceringar med uppgifter om granskningar men då i kraftigt reducerad form. Och en hel del information har bara kunnat bli tillgänglig om man begär ut uppgifterna, en process som har kunnat ta både månader och år.

Vinst för djurskydd

Men i fredags, den 17 juli, slutade den tre år långa rättstvisten i en förlikning i Washington. Förlikningen innebär att USDA måste upprätta det här registret igen.

Förra året krävde också ledamöter i USA:s kongress, tillsammans med en bred  folkopinion, att listan måste komma på plats och bli synlig för alla.

Granskningar av olika verksamheter med djur är USDA:s sätt att se till att djurskyddslagen efterlevs. Och om den inte gör det, kan departementet ge varningar och även se till att verksamheter upphör.

Djurrättsorganisationen Peta rapporterar att under 2017 utförde USDA 273 olika åtgärder mot företag som bröt mot djurskyddslagen. Under 2020 har departementet ännu så länge bara utfört två.

Washington Post rapporterade tidigare i år om USDA:s minskade aktivitet och hur det drabbar de miljontals djur som departementet enligt lag ska skydda.

Men i och med att rättsväsendet nu har beslutat att registret ska vara lättillgängligt på USDA:s hemsida, kan alla som är intresserade av djurrätt följa det granskande arbetet där. Något som också kan sätta press på USA:s jordbruksdepartement att vidta åtgärder, menar PETA.

Signalpolitik eller krafttag

Departementet har runt 100 000 anställda och leds sedan 2017 av den republikanske jordbruksministern Geogre Ervin ”Sonny” Perdue, utnämnd av president Donald Trump.

Han är utbildad veterinär men har flera gånger under de senaste tre åren blivit anklagad av till exempel djurrättsorganisationer för att inte se till att det lagliga djurskyddet efterlevs, till exempel på grisuppfödande gårdar och slakterier.

I slutet av förra året kom Trump med en ny djurrättslag, PACT (Preventing Animal Cruelty and Torture Act), som ska motverka grymhet och tortyr mot djur. Polisorganisationer i USA har betonat att det finns en länk mellan extremt grymt beteende mot djur och våld mot människor.

En del djurskyddsengagerade har lyft fram den nya lagen PACT som ett klart framsteg medan andra har sett den mer som signalpolitik och att djur som ingår i matindustrin fortfarande negligeras – från uppfödning till slakt. Där finns det mest utbredda lidandet, menar flera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV