Radar · Politik

Dröjer innan EU:s coronamiljarder betalas ut

EU-parlamentets ledamöter applåderar Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter ett tal i början av juli.

EU-ländernas ledare har sagt att det är bråttom, bråttom att göra upp om mångmiljardpaketet som ska hjälpa länderna att hämta sig efter coronakrisen. Nu har de gjort upp, så är allt klart nu? Det korta svaret är nej.

Det kommer att ta en bit in på 2021 innan pengar ur den stora återhämtningsfonden kan användas i medlemsländerna.

Det gäller även det som är coronarelaterade miljarder i EU:s långtidsbudget för 2021–2027. Hur mycket av de 750 miljarder euro som kan komma Sverige till del är inte klart.

Det är en rad detaljerade regelverk som ska arbetas fram om hur stödpengar får användas och till vad. Det väntas ta några veckor.

Samtycke krävs

EU-parlamentet ska ge sitt samtycke till det som EU-ländernas ledare har gjort upp om på toppmötet. Parlamentet har lovat att ta sig an det hela fort, redan under sommaren. Ett problem kan vara att EU-ledarna har kapat bort en del av det som parlamentet har kärt, som klimatsatsningar.

En annan stötesten för parlamentet kan vara att skrivningarna om att medlemsländer måste leva upp till unionens grundläggande värderingar och rättsliga principer för att få del av EU-stöd. De skrivningarna får redan kritik för att vara allt för svaga. Klimatet är en annan fråga där parlamentet trycker på för mer pengar.

EU-parlamentet har även totalt sett drivit på för en betydligt större långtidsbudget än vad EU-ledarna nu enats om.

Godkänna lån

De 27 EU-ländernas ledare måste få klartecken för viktiga delar av uppgörelsen på hemmaplan och se till att parlamenten där slutligt är med på tåget.

De ska godkänna att EU-kommissionen får låna upp de 750 miljarder euro som ska utgöra återhämtningspaketets resurser. Det är första gången kommissionen lånar pengar till utgifter.

Det bedöms ta minst tre månader att processa det genom parlamenten.
För att få använda EU-pengar till åtgärder som ska driva på återhämtningen måste EU-länderna lämna in planer om vad de tänker göra. Planerna ska granskas av EU-kommissionen och godkännas av EU:s medlemsländer före utbetalning. Det tar också tid.

En EU-diplomat bedömer att det inte kommer att bli några pengar utbetalda detta år. Men det bedöms vara mindre viktigt, av större betydelse är att drabbade länder vet att pengar är på väg.