Radar · Utrikes

al-Bashir inför rätta – riskerar dödsstraff

Sudans mångårige president Omar al-Bashir sitter i en bur under rättegången om korruption 2019.

Sudans tidigare diktator Omar al-Bashir ställs inför rätta för militärkuppen som tog honom till makten för över 30 år sedan.

En fällande dom kan innebära döden för den tidigare presidenten som avsattes i april förra året efter månader av protester.

al-Bashir sitter redan fängslad, sedan han dömts för korruption förra året. Under tisdagen börjar en ny rättegång mot honom i huvudstaden Khartum för kuppen 1989 mot den demokratiskt valde premiärministern Sadek al-Mahdi.

Tillsammans med al-Bashir ställs flera andra personer till svars för att ha varit delaktiga i planeringen av händelserna 30 juni 1989 där Sudans politiska ledare greps av militären. Parlamentet, myndigheter och flygplatsen stängdes och information om statskuppen gick sedan ut i radion.

"En varning"

Bland de anklagade finns två tidigare vicepresidenter samt ministrar och guvernörer.

– Rätten kommer att lyssna på varenda en av dem och vi kommer att ge alla de 28 anklagade möjligheten att försvara sig, säger rättens ordförande Issam al-Din Mohammad Ibrahim.

Säkerheten kring rättegången är hög. De anklagade hålls i burar i rättssalen och utanför övervakar tungt beväpnad polis förhandlingarna.

– Den här rättegången kommer att bli en varning till alla som försöker att förstöra det konstitutionella systemet, säger Moaz Hadra, en av juristerna som tagit fallet till domstol.

Tvingades avgå

Sudan har också lovat att al-Bashir ska överlämnas till Internationella brottsmålsdomstolen för att ställas inför rätta om anklagelser gällande krigsbrott och folkmord som begicks i konflikten i regionen Darfur, vilken lämnade över 200 000 människor döda och tvingade miljoner från sina hem.

Omar al-Bashir satt vid makten i Sudan i runt 30 år. Efter månader av omfattande folkliga protester tvingades han avgå 11 april förra året och en övergångsregering tillsattes kort därefter.