Radar · Politik

Tunga ministerposter ska tillsättas i Norge

Norges kunskaps- och integrationsminister Jan Tore Sanner nämns som en kandidat till finansministerposten.

Sju ministerposter behöver tillsättas efter att högerpopulistiska Fremskrittspartiet lämnat den norska regeringen. Finansministerposten, som FRP-ledaren Siv Jensen haft, är den tyngsta.

I dag möts de tre kvarvarande partierna i den borgerliga regeringsalliansen för att diskutera regeringens sammansättning efter Fremskrittspartiets beslut att lämna regeringen, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

Spekulationerna om vilka som ska få statsrådsposterna efter att FRP:s ministrar lämnat har inletts. Det är osäkert om de sju statsråden som försvinner blir ersatta av sju nya. Det verkar troligare att regeringen vill ha något färre statsråd än tidigare.

Poster till partiet?

Tre av de mest framstående posterna i den nya regeringen kan hamna hos Erna Solbergs parti Høyre, och nuvarande kunskaps- och integrationsministern Jan Tore Sanner nämns som en kandidat till att bli ny finansminister, rapporterar tidningen VG.

– Det är ett tryggt val som finansminister, säger en källa inom Høyre till tidningen.

Han och statsminister Erna Solberg anses ligga nära varandra politiskt.

Inom deras parti anser många att de tyngsta ministerposterna bör gå till partiet, som med stor marginal är det största av de tre som är kvar i regeringssamarbetet. Även justitieministerposten anses vara viktig för partiet.

Utlösande faktor

När Solberg tillträdde som statsminister 2013 fanns 18 statsråd. Antalet steg till 21 under 2019 då Kristelig Folkeparti (KRF) anslöt sig till regeringen där liberala Venstre redan satt tillsammans med Høyre och Fremskrittspartiet.

Det inte bestämt exakt när Fremskrittspartiets statsråd formellt ska lämna regeringen.

Fremskrittspartiet meddelade under måndagen att man hoppar av regeringssamarbetet sedan flera av partiets distriktstoppar krävt det. Den utlösande faktorn var ett regeringsbeslut om att en 29-årig norsk-pakistansk kvinna med kopplingar till terrorrörelsen IS skulle få återvända till Norge med sina sjuka barn.

I norska medier har det även spekulerats i om FRP:s partiledare Siv Jensen kommer att avgå, men vice ordförande Sylvi Listhaug säger att det inte diskuteras i nuläget.

Det är inte frågan nu. Frågan är hur vi ska driva politik i stortinget framöver, säger hon till public servicekanalen NRK.