Radar · Morgonkollen

Cancersjuka dör i ”väntrummet”

Skånes universitetssjukhus får hård kritik.

De långa väntetiderna till canceroperationer vid Skånes universitetssjukhus har lett till så allvarliga konsekvenser att det blivit försent att ge patienten en botande behandling, enligt IVO.

– Det är allvarligt när patienter inte får vård i tid, och det är också allvarligt när vi ser att detta har pågått under en längre tid, säger Malin Peterson, inspektör på IVO, Inspektionen för vård och omsorg, till Ekot i Sveriges radio.

Bara 25 av de 115 patienter som var högt prioriterade på grund av sitt allvarliga sjukdomstillstånd fick operation inom den tid som anges i de så kallade standardiserade vårdförloppen under första halvåret förra året.

– Det har också inneburit att vissa patienter, där man från början var inne på en kurativ behandling, har fått övergå till en palliativ vård, säger Malin Peterson till Ekot.

Bakgrunden till tillsynen är upprepade Lex Maria-anmälningar. Skånes universitetssjukhus har själva konstaterat att lång väntan på utredning och behandling inom andra cancerområden drabbat patienter.

Förutom granskning väntetiden för patienter med cancer i levern eller bukspottkörteln, har myndigheten även tittat på väntan till operation för cancer i kvinnors yttre könsorgan. Där konstaterar IVO att patienterna får vård inom utsatt tid.

Ivo kräver nu att Region Skåne redovisar hur sjukvården i ett långsiktigt perspektiv ska komma tillrätta med de långa väntetiderna.