Radar · Miljö

The Greta Thunberg Foundation är nu verklighet

Greta Thunberg på Mynttorget i Stockholm den 14 februari.

Greta Thunberg fick i december Right Livelihood-priset, allmänt känt som ett alternativt Nobelpris. Pengarna hon fick har nu använts till att starta The Greta Thunberg Foundation.

Priset är en miljon svenska kronor. The Greta Thunberg Foundation kommer arbeta för ekologisk och social hållbarhet men också för mental hälsa.

– Vi är mycket glada över att prispengarna från Right Livelihood Award har möjliggjort upprättandet av The Greta Thunberg Foundation. Utöver prispengarna kommer priset också med långsiktigt stöd. Vi lovar att stödja Thunberg och hennes nya stiftelse på alla sätt vi kan för att kämpa för ekologisk och social hållbarhet, säger Ole von Uexkull, verkställande direktör för stiftelsen Right Livelihood, i ett pressmeddelande.

Greta Thunberg skrev i januari på twitter att hon skulle starta stiftelsen. I slutet på 2019 presenterade Thunberg sin idé för Right Livelihood Foundation. I Sverige krävs pengar för att starta en stiftelse och det har nu Right Livelihood Foundation-priset möjliggjort.

Enligt Ole von Uexkull behövs både lång- och kortsiktiga lösningar på klimatkrisen, samtidigt som psykisk ohälsa är ett växande problem världen över. Thunbergs stiftelse kommer enligt Right Livelihood Foundation arbeta för att tackla dessa växande samhällsproblem.

Greta Thunberg, som är på väg till Hamburg, har i skrivande stund inte kommenterat att hon tilldelats prispengarna på varken Twitter eller Instagram. Enligt pressmeddelandet kommer hon dela information om arbetet med stiftelsen så snart det löper på.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV