Radar · Morgonkollen

Drastiska idéer vid Trumpmöte om valresultat

Ett hetsigt möte om valresultatet i det amerikanska presidentvalet ägde enligt samstämmiga uppgifter rum i Vita huset i fredags.

Vid ett möte i Vita huset uppges det ha lagts fram en rad förslag för hur president Donald Trumps valförlust skulle kunna omvandlas till en seger: Åberopa krigslagar? Beslagta valapparater? Utse en konspirationsteoretiker till särskild åklagare?

Det är tre av idéerna som lyftes vid mötet som Trump höll i fredags, enligt personer med insyn som The New York Times , Wall Street Journal och CNN har talat med. De stöttes, blöttes och sköts till slut i sank efter viss oenighet bland mötets deltagare – men uppgifterna om att de ens dryftats väcker bestörtning i Washington.

Presidenten har mestadels hållit sig undan rampljuset den senaste veckan. Medarbetare beskriver för medier hur han ännu är fixerad vid valet och dess efterspel, med levande förhoppningar om att resultatet ska kunna skrivas om.

Skrik och militärsnack

Mötet uppges ha varit hetsigt med deltagare som stundtals skrek åt varandra. Bland annat diskuterades möjligheterna att införa ett militärt undantagstillstånd.

Trumpkampanjens jurist Sidney Powell, som offentligt fört fram flera konspirationsteorier kring varför valet gick som det gick, föreslogs bli utsedd till särskild åklagare för att försöka belägga de hittills obelagda anklagelserna om utbrett valfusk.

På plats fanns också ex-generalen Michael Flynn, tidigare nationell säkerhetsrådgivare i Vita huset. Flynn avgick efter det att han erkänt att han ljugit för bland annat FBI-utredare. Flynn dömdes för sitt brott men benådades för en tid sedan av Trump. I en intervju med en konservativ tv-kanal sade Flynn nyligen att Trump skulle kunna vända sig till det militära och ”placera dem i de delstaterna (vågmästardelstaterna) och helt enkelt göra om valen där”. Detta ska Trump själv ha tagit upp vid mötet, även om det inte framgår om han ställde sig bakom idén.

Presidentens personlige advokat Rudy Giuliani har enligt nyhetssajten Axios ringt en chef på departementet för inrikes säkerhet och frågat om de har befogenhet att beslagta maskiner som räknat röster.

"Sorgligt och pinsamt"

Trump själv skriver på Twitter att rapporteringen om krigslagar och undantagstillstånd är påhittad. Han har varit desto mer aktiv i sociala medier den senaste tiden, och bland annat pressat republikaner att ta ställning inför kongressens slutgiltiga godtagande av elektorskollegiets röster.

Han får minimalt gehör för detta och den republikanske senatorn Mitt Romney säger i en intervju i CNN:s politikprogram ”State of the union” att försöken inte kommer att leda någonvart.

– Det är väldigt sorgligt på många sätt, och pinsamt, eftersom presidenten just nu hade kunnat skriva sin mandatperiods sista kapitel med ett ärevarv, säger Romney, och syftar på den historiska vaccinationsinsats som just inletts i landet.