Energi · Mat med Jenny

Redaktörens favorit: Dumplings och ramen för den som har tid

Det finns färdiga dumplings att köpa i butik, men godast är att göra egna.

Under Redaktörens favorit publicerar vi under sommaren några av Energiredaktörernas favorittexter genom åren. I dag har Jenny Luks valt recept på ramen och dumplings.

Fantasilös inför helgens middagar och kanske också drabbad av tristess i största allmänhet? Då kan det vara läge att lägga ner lite extra tid på en genomtänkt middag på temat asian fusion.

Vissa ingredienser kan vara kluriga att hitta. Testa en välsorterad östasiatisk butik. Leta efter kombu som är ett slags alg, och togarashi som är en kryddblandning med bland annat chilipeppar, ingefära, sesamfrön och tång.

I Syres meny ingår ramen, som är en japansk nudelsoppa, och dumplings med dipsåser till förrätt. Dumplings kan man lätt göra själv med färdig deg och trevlig fyllning, eller köpa färdiga i butik. Vi dippar dumplings i sojasås toppad med chili och sesamfrön.

Ramen med tofu och sötpotatis

Ingredienser till cirka 4 portioner

1 aubergine
1 gul lök
2 vitlökar
1 bit ingefära
olja
1 bit kombu
100-150 g torkad shiitake
kinakål
1 purjolök
10 vårlökar
300 g färsk valfri svamp
250 g fast tofu
1 sötpotatis
togarashi
salt
sojasås
sesamfrön
misopasta
tahini
ramennudlar
rostad lök

Sätt ugnen på 200°C. Fyll en ugnsform med aubergine, gul lök skuren i halvor, hela vitlökar med skal samt några skivor färsk ingefära. Pensla lätt med olja. Ta ut formen när auberginen är genommjuk och de andra grönsakerna blivit lätt svedda. Slå in auberginen i ugnsfolie och låt den vila.

Lägg gul lök, vitlök och ingefäran i en stor kastrull. Tillsätt kombu, torkad shiitake, 7–8 blad kinakål, grovt hackad purjolök samt vårlökarna. Man kan med fördel kasta i andra överblivna grönsaker från kyl och skafferi. Fyll på kastrullen med vatten så det täcker grönsakerna. Koka upp och låt sedan sjuda i 60–90 minuter.

Under tiden som buljongen kokar, skär upp sötpotatis och tofu i medelstora kuber. Hacka svampen grovt. Lägg i en ugnsform, ringla över lite olja samt några nypor togarashi och lite salt. Kör i ugn i cirka 25–30 minuter på 200°C eller tills tofun och sötpotatisen börjar bli lite krispig.

Gröp ur innanmätet av auberginen, blanda i en skål med sesamfrön samt några stänk av sojasåsen med en gaffel.

När buljongen har fått puttra, sila över vätskan i en kastrull. Ta hand om vitlöksklyftorna. Pressa ut innanmätet från en av klyftorna i en liten skål, tillsätt 6–7 bitar av den ugnsbakade sötpotatisen samt 1–2 msk misopasta och 2–3 msk tahini. Mixa allt med en stavmixer. Tillaga ramennudlarna enligt förpackningens anvisningar.

Dags att montera soppan: Fyll upp en soppskål till hälften med buljong. Ta 1–2 msk av misomixen och rör ut i buljongen. Lägg sedan i en näve med nudlar och dekorera med kuber av tofu och sötpotatis,  svampen samt en stor klick aubergineröra. Sprinkla över finhackad vårlök och rostad lök.

Ramen är en japansk nudelsoppa med ingredienser som kan varieras i oändlighet
Ramen är en japansk nudelsoppa med ingredienser som kan varieras i oändlighet. Denna ramen är lite mer avancerad än de enkla nudelpåsar vi känner till från butiken. Foto: Jenny Luks

Dumplings med färs och svamp

Ingredienser:

1 hackad rödlök
250 g finhackad tofu
250 g blandad finhackad favoritsvamp
250 g sojafärs
olja
sojasås
outspädd lingondryck
färdiga dumplingsark
kimchi
sojasås
chilifrukt
sesamfrön

Stek rödlök, tofu, svamp och färs i olja. Tillsätt några skvättar sojasås samt en liten förpackning lingondryck. Låta vätskan puttra in ordentligt. Lägg sedan 1–1,5 tsk av mixen på ett dumplingsark och knyt ihop. Ångkoka sedan i ca 10–12 min. Serveras tillsammans med kimchi, sojasås med chili och rostade sesamfrön. Se upp för fisk i färdigköpt kimchi! Håll utkik efter en helt vegansk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV