Radar · Inrikes

Oro i kollektivtrafiken: ”Mer folk än i våras”

Resenärer vid Gullmarsplans tunnelbanestation i Stockholm.

Oro för trängsel i kollektivtrafiken – men svårt att anpassa restiderna. När skolor och jobb drar i gång för höstterminen fylls storstädernas bussar och tunnelbanor igen.

”Det är svårt att anpassa sig och undvika rusningstrafik”, säger gymnasieeleven Fatima Mohamud.

”Håll avstånd, stanna hemma om du är sjuk, res inte i onödan”.

Vårens välbekanta mantra ropas ut i högtalarna i Stockholms kollektivtrafik. Ett stadigt flöde av resenärer på väg till skolor och arbeten rör sig vid hållplatserna – och det märks tydligt att stadens gymnasieelever inte längre har undervisning på distans. Tonåringar med skolböcker och datorer i händerna står i grupper på perrongerna.

En av dem är 17-åriga Fatima Mohamud som väntar på tvärbanan vid Gullmarsplan. Hon har pendlat hemifrån Upplands Väsby, och känner sig orolig när det är fullpackat på tågen.

– Jag försöker att inte stå så nära och backa lite om det kommer folk. Men det har varit helt okej i dag hittills, säger hon.

– Det är svårt att anpassa sig och undvika rusningstrafik. Jag bor i Upplands Väsby, och då måste jag vakna jättetidigt.

17-åriga Fatima Mohamud känner sig orolig när det är trångt i kollektivtrafiken, men tycker att det är svårt att undvika rusningstid
17-åriga Fatima Mohamud känner sig orolig när det är trångt i kollektivtrafiken, men tycker att det är svårt att undvika rusningstid. Foto: Jessica Gow/TT

"Sätter mig inte bredvid någon"

Anna Sandberg Noppa har tagit bussen från Älta och är på väg till Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Hon berättar att hon absolut tänker på att hålla avstånd när hon reser.

– Jag är inte direkt orolig men jag väljer att inte sätta mig bredvid någon. Skulle det komma en fullsatt tunnelbanevagn skulle jag hellre välja en annan än att tränga mig på. Det är lite svårare med buss, eftersom de inte går lika ofta, säger hon.

Christer Andersson är på väg från hemmet i Tyresö till jobbet i Hägersten. Det är en resa på drygt två mil – först med buss, följt av tvärbana och slutligen med tunnelbana.

– Det är mer folk i rörelse nu än tidigare i sommar, och betydligt mer än i våras. Förut fick man en tom plats bredvid sig, men så är det inte alltid nu.

Den ökade trängseln gör att han nu börjat känna sig mer orolig för smittspridningen.

– Det hade säkert varit säkrare om jag tagit bilen till jobbet, men det är så mycket sämre för miljön.

"Har alltid munskydd"

På centralstationen i Göteborg kliver 42-åriga Maria Lundin från Kungsbacka av ett tåg med sin hopfällbara cykel. Strax efter halv åtta är det folk i rörelse, men ingen större trängsel i kollektivtrafiken.

– På vissa tåg är det lite mer folk, men ofta så går det att få plats med bra distans. När jag har cykel med mig också så kan jag ställa den så det skapar lite utrymme för mig, säger hon.

När hon har kommit fram till Göteborg har hon ungefär fyra kilometer att cykla, vilket hon även gjorde innan pandemin.

– Det är betydligt mindre folk än innan pandemin. Då kunde man ibland inte få sittplats, men det får jag alltid nu. Min gissning är att folk väljer andra färdmedel eller jobbar hemifrån, säger hon.

Inne i stationsbyggnaden, där det ropas ut i högtalare för att påminna folk att hålla avstånd, sitter Ali Amini, 30, när klockan närmar sig åtta. Han väntar på sitt tåg till en ort söder om Göteborg där han jobbar som personlig assistent.

– Här inne och på tåget känner jag mig lugn. Men på spårvagnen är det mycket folk, säger han samtidigt som han plockar fram ett munskydd ur fickan.

– På spårvagnen har jag alltid munskydd. Det är jättetrångt. Jag åker från Angered, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV