Radar · Politik

Nytt besked om coronaläget: Lättade publikregler förbereds

Amanda Lind (MP), kultur och demokratiminister, och Mikael Damberg (S), inrikesminister, under fredagens pressträff.

Förbudet mot folksamlingar kommer att ligga kvar. Men regeringen utreder undantag från 50-regeln för arrangemang med sittande publik, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S). Samtidigt föreslås kultur och idrott totalt få 2,5 miljarder kronor i ett nytt stödpaket.

Beskeden gavs vid en pressträff med inrikesminister Mikael Damberg och Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister.

– Nödvändiga restriktioner behöver ligga kvar, och de har varit bra för att hindra smittspridning, men Sverige är i ett något bättre läge än i våras, säger Mikael Damberg.

Han konstaterar också att arrangörer drabbats hårt av restriktionerna:

– Vissa verksamheter har drabbats svårt av förbudet mot folksamlingar på 50 personer, och verktyget uppfattas som trubbigt, säger Damberg.

Regeringen kommer därför att remittera förslag om lättnader på två områden:

Vissa lättnader

Det ena handlar om serveringsställen som kaféer och restauranger. I dag träffas de både av ordningslagen och förbudet mot allmänna sammankomster. Det har inneburit att en konsert inte kunnat anordnas på restauranger. Förslaget innebär vissa lättnader i det avseendet som innebär att vissa arrangemang för sittande publik kan tillåtas.

Det andra förslaget innebär vissa undantag från regeln om högst 50 personer. Arrangemang med sittande publik ska kunna undantas, om man håller två meters avstånd.

– Folkhälsomyndigheten ska få i uppdrag att uppdatera riktlinjerna så att arrangemang kan genomföras på ett smittsäkert sätt, säger Amanda Lind.

Mer pengar

Myndigheten ska bland annat ange ett tak för hur många personer som i så fall får samlas på samma ställe. Ändringen skulle möjliggöra såväl kultur- som sportevenemang både inomhus och utomhus.

– Den här lättnaden måste ske under smittsäkra former, säger kulturminister Amanda Lind.

Förslagen skickas nu på remiss och ambitionen är att de ska träda i kraft 1 oktober.

Men lättnaderna löser inte alla problem i kultursektorn och det kommer ta tid för branschen att återhämta sig, konstaterar hon.

– Kulturen och idrotten behöver fortsatt stöd i denna stund, säger Lind och aviserar ytterligare krisstöd på 2,5 miljarder kronor för 2020.

Ännu mer

Stödet som föreslås ska fördelas så att idrotten får en miljard, kulturen 1,5 miljarder kronor.

Liberalerna kommer inte att motsätta sig det beloppet i budgetförhandlingarna med regeringen, snarare tvärtom. Det behövs mer pengar, säger partiets talesperson i kulturfrågor Christer Nylander (L).

– Dels så tar det här lite tid, hösten är ju borta för många, dels behöver man bredda stöden. Det har varit få som fått tillgång till dem. Sedan är det uppenbart med det här beskedet att man behöver stöd till själva genomförandet. Det är massor av verksamheter som inte kommer att gå runt med att ha 20 procents beläggning, säger han till TT.

Exakt hur mycket mer pengar Liberalerna vill se blir en fråga i budgetförhandlingarna, säger han.

Inte heller Centerpartiet motsätter sig beloppet i budgetförhandlingarna.

– Det här är ingen konfliktfråga för oss. Det viktiga för oss är att omställningsstödet förlängs och att vi hittar en lösning för små- och egenföretagarna. De finns inom idrotten och kulturen och det här är pengar som kommer att hjälpa dem, säger Anders W Jonsson, vikarierande partiledare (C).