Radar · Miljö

Miljardavgifter inom EU för plast som inte återvinns – här är Sveriges nota

Arkivbild.

Straffavgifter väntar EU:s medlemsländer för icke återvunnen plast. För Sveriges del blir det en rejäl summa att betala.

Drygt 8000 kronor per ton på plastförpackningar som inte materialåtervinns. Så lyder EU-kommissionens bestämmelse som klubbades igenom i somras, som en del av den ekonomiska överenskommelsen bland medlemsländerna.

Avgiften ska tas ut som en del av medlemsavgiften och träder i kraft den 1 januari 2021. Enligt uppgift från branschorganisationen Avfall Sverige väntas den svenska notan för icke återvunnen plast uppgå till nära 1,3 miljarder kronor, motsvarande 160 000 ton plast. Det rapporterar tidningen Aktuell Hållbarhet.

Hur avgiften ska införas i Sverige är ännu oklart. Till Aktuell Hållbarhet säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige, att det inte finns något utrymme att lägga kostnaden på landets förbränningsanläggningar.

– Vi vill ju egentligen inte bränna den här plasten. Om regeringen inte tar det över statsbudgeten är det rimliga för dem att hitta ekonomiska incitament kopplade till producenter så att de väljer andra förpackningslösningar, säger han.