Radar · Utrikes

Förenade arabemiraten vill köpa stridsplan av USA

Protester i Gaza den 20 augusti 2020.

USA överväger att sälja stridsplan till Förenade arabemiraten, något som fått Israel att reagera starkt. Beskedet kommer en knapp vecka efter att Israel och Förenade arabemiraten beslutat att återuppta diplomatiska kontakter, vilket  som väckt starka reaktioner från palestinskt håll.

Den 13 augusti kom Förenade arabemiraten och Israel överens om att återuppta diplomatiska kontakter och normalisera relationerna mellan de båda länderna. USA:s president Donald Trump var med och förhandlade fram överenskommelsen som kallas för Abraham-överenskommelsen. Avtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten säger också att Israel ska avstå från att annektera mer palestinsk mark på den ockuperade Västbanken.

Under en konferens under onsdagen den 19 augusti  sa Donald Trump att Förenade arabemiraten var intresserade av att köpa jaktflygplanet F-35. Jaktflygplanet produceras av företaget Lockhead Martin Corp och har tidigare använts av Israel i strid, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Den eventuella affären kan ses som ett sidoavtal till den överenskommelse som president Trump varit med och förhandlat fram mellan Israel och Förenade arabemiraten, enligt Reuters.

– De vill köpa F-35, vi får se vad som händer, det granskas nu, sa Trump under konferensen.

Men enligt Förenade Arabemiratens utrikesminister Anwar Gargash är försäljningen av stridsplanet F-35 inte en del av avtalet som ingåtts mellan dem, Israel och USA tidigare i augusti. Förenade arabemiraten har enligt Gargash velat köpa planet i sex år, då de först uttryckte intresse för en affär, skriver CNN. CNN skriver också att försäljningen av stridsplanet F-35 enligt israelisk media har varit en ”hemlig klausul” i överenskommelsen. Den eventuella affären tycks, enligt CNN, inte heller ha följt det protokoll som vapenaffärer annars följer i USA.

Israel emot affären

Om Förenade arabemiraten får köpa de USA-tillverkade stridsplanen skulle Israels militära övertag kunna vara hotat i regionen. Det har fått Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att reagera. Enligt honom är det viktigt att Israel behåller sitt militära övertag. USA ska också garantera Israel militärt övertag genom att inte leverera lika avancerade produkter avsedda för strid till arabländer i närområdet, skriver Reuters.

Israel kommer enligt premiärminister Netanyahu att motsätta sig en försäljning av stridsplanet F-35 till Förenade arabemiraten. Enligt en källa med insyn i industrin som Reuters varit i kontakt med ska Donald Trumps svärson Jared Kushner vara involverad i att arrangera den eventuella affären med Förenade arabemiraten, något CNN också rapporterar. Affärer som denna kan ta många år att få igenom. Polen var det land som senast köpte F-35 och de första av de totalt 32 planen kommer levereras 2024.

”Överraskande besked”

Enligt den överenskommelse som Förenade arabemiraten och Israel ingått ska Israel avstå från att annektera mer av Västbanken, något som Israel tidigare sagt att de ska göra. Den planerade annekteringen skulle påbörjas den 1 juli – men blev aldrig av.

– Men en smygannekteringen är ständigt pågående”, sa Hala Husni Fariz, Palestinas Sverigeambassadör tidigare till tidningen Syre.

Det var i april som Israel sa att de skulle påbörja en annektering av stora delar av Västbanken. Israels besked om annektering tog i sin tur avstamp i den fredsplan som Donald Trump presenterade i januari. Trump själv kallade det för ”århundradets avtal”. Bland annat Amnesty International har riktat skarp kritik mot planen på att annektera Västbanken, som ingick i Trumps plan. Att Förenade arabemiraten nu som första gulf-land, med hjälp av USA, normaliserar relationen med Israel har väckt reaktioner från flera palestinska politiker och grupper, rapporterar Al Jazeera. Särskilt i ljuset av att USA tidigare gett Israel grönt ljus för att annektera Västbanken.

– Det palestinska ledarskapet motsätter sig USA:s, Israels och Förenade Arabemiratens överraskande besked, sa Nabil Abu Rudeineh, senior rådgivare till den palestinska presidenten Mahmoud Abbas.

Hamas är också starkt kritiska och menar att avtalet ”inte tjänar det palestinska folkets syfte”.

Enligt avtalet från den 13 augusti, Abraham-avtalet, kommer Israel, USA och Förenade arabemiraten också stå enade mot Iran, det land som de tre länderna trots många andra oenigheter gemensamt pekar ut som det största hotet i Mellanöstern.