Radar · Utrikes

Chefsläkare: Navalnyj för sjuk för att flyttas

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj (i mitten) i bussen på väg till flygplatsen i Tomsk, kort innan han insjuknade.

Ett tyskt ambulansflyg har landat i ryska Omsk för att hämta den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, som befinner sig i koma. Men Navalnyj är för sjuk för att flyttas, enligt chefsläkaren på det sjukhus där han nu vårdas.

Navalnyj, frän kritiker av president Vladimir Putin, var på väg med flyg från Tomsk till Moskva i torsdags morse när han insjuknade med symtom på förgiftning. Navalnyjs stab uppger att hans tillstånd är allvarligt.

Chefsläkaren på sjukhuset i Omsk, där flygplanet fick akutlanda, säger att Navalnyj är för sjuk för att transporteras. Närståendes önskan att vårda honom utomlands räcker inte för att motivera en flytt, är läkarens linje enligt politikerns talesperson Kira Jarmysj.

Själv anser dock Jarmysj att det skulle vara ”livsfarligt” för Navalnyj att bli kvar på det sjukhus där han nu vårdas, eftersom det enligt henne saknar nödvändig utrustning och någon diagnos ännu inte har ställts.

Jarmysj hävdar också att läkarna inledningsvis hade gett klartecken till en flytt, men att de ändrade sig i sista stund.

– Det här beslutet fattades naturligtvis inte av dem, utan av Kreml, säger hon.

Enligt chefsläkaren utreds fem möjliga diagnoser. Resultaten av de tester som gjorts kommer att vara klara inom två dygn.

I torsdags erbjöd såväl Tyskland som Frankrike att vårda Navalnyj.

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj är en rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot landets regering och sitt arbete mot korruption.
Han har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK men också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.
Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018 men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott. Navalnyj överklagade valkommissionens beslut till högsta instans men fick avslag.
Navalnyj dömdes redan 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlåtande från Europarådet om rättsprocessen.
Efter en ny rättegång fick han en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.
44-årige Navalnyj har växt fram som oppositionens karismatiska och, inte minst, yngre ansikte utåt. Men han har också väckt kontrovers genom nationalistiska uttalanden och för att tidigare ha deltagit i en hårdför nationalistmarsch.