Radar · Integritet

Grov rasism mot romer i sociala medier

I den rumänska byn Pauleasca bor en del av de romer som kommer till Sverige för att tigga.

Rasismen mot romer i sociala medier är extrem och våldsam, medan medan tidningar och tv uttrycker mer dold främlingsfientlighet, visar en avhandling från Örebro universitet, som undersökt rumänska medier sedan landets EU-inträde 2007.

Hårda tag, våld och önskan om etnisk rensning. Så yttrar sig rasismen mot romer på sociala medier, enligt en ny avhandling i medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebro universitet.

– Romer liknas vid djur eller avföring, på ett sätt som ska låta som ett skämt. På samma sätt kan en uppmaning till etnisk rensning uttryckas på ett humoristiskt sätt, säger forskaren Petre Breazu i en artikel på forskning.se.

Den negativa bilden av romer har enligt Breazu normaliserats, medan som traditionella medier som tv och tidningar har blivit mer politiskt korrekta. Samtidigt som bilden är ensidig, menar forskaren:

– Jag har själv vuxit upp i ett område i Rumänien där det fanns en stor romsk befolkning, och för mig är det självklart att det finns en stor mångfald även bland romerna, både när det gäller utbildning, socioekonomisk status, ambitionsnivå och sociala vanor. Men den mångfalden skildras sällan i media.
Rumäniens romer har av FN pekats ut som en särskilt utsatt grupp i landet.

Uppåt 80 procent av romerna i Rumänien lever på en tillfällig inkomst under den nationella fattigdomsgränsen och 84 procent av romska hushåll saknar vatten, el och avlopp. Antiziganismen i landet är påtaglig, och politikernas brist på agerande förhindrar att situationen ändras, enligt Utrikespolitiska institutet.

För att avslöja den dolda rasismen vill Petre Breazu se fler oberoende organ som kan granska medierna.

– Här hoppas jag att min forskning ska hjälpa till. Genom att problematisera bilden av hur romer framställs i media och på sociala medier går det att skapa förändring.