Radar · Djurrätt

Djur hotas av omfattande skogsavverkning

Vilda djur utrotas när människan gör plats för betesmarker.

Gammal skog är biologiskt värdefull och nödvändig för många arters överlevnad. Människans utbredning gör att nya arter som upptäcks genom avverkning rödlistas direkt.

Under förra året hittades omkring 40 nya däggdjursarter i världen, rapporterar Vetenskapsradion. Två av dem var apor som levde i Brasilien. Annars är det vanligast att det upptäcks nya fladdermöss, gnagare och näbbmöss.

Torbjörn Ebenhard, zooekolog och forskningsledare vid centrum för biologisk mångfald på Sveriges lantbruksuniversitet, förklarar att okända däggdjur kommer fram när människan expanderar på djurens bekostnad, för att bygga vägar och skapa odlings- och betesmarker.

– Problemet är att när man väl har hittat dem är de redan utrotningshotade eftersom mycket av skogen där de levde är borta. Många av de nya arterna som upptäcks åker rakt in på rödlistan över hotade arter, säger han till Vetenskapsradion.

I Sverige avverkas 80 000 hektar biologiskt värdefull skog varje år, enligt en granskning av Sveriges Radio. Omkring hälften av alla 5 000 rödlistade eller hotade arter lever i skogen. Det handlar om både växter och djur och nära 1 900 av dem påverkas negativt av avverkningen. Siffrorna kommer från Sveriges lantbruksuniversitet, Riksskogstaxeringen och Artdatabanken.

Läs mer: Bottentrålning och kalhyggen förlänger rödlistan (artikel från 16 april 2010).